Pesquers fantasma

Vaixells amb esquelets nord-coreans arriben a les costes japoneses

Les autoritats del Japó troben a les platges del país nipó fins a quatre embarcacions durant l'últim mes amb cossos de pescadors procedents de Corea del Nord

japan north korea boats 34366-d9b1d

japan north korea boats 34366-d9b1d / Kantaro Saki (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Costanera japonesa ha trobat fins a quatre vaixells a la costa oest del Japó plens de restes humanes durant l'últim mes. Encara que les autoritats fins i tot no ho han confirmat, tot indica que els cossos podrien pertànyer a ciutadans nord-coreans.

Aquest dilluns els guardacostes van trobar un total de vuit esquelets dintre d'un vaixell de fusta que va arribar fins a la platja de Miyazawa, al nord-oest de l'illa japonesa de Honshu. Les males condicions meteorològiques, la falta d'equips de radar i l'escassetat de combustible podrien haver provocat la deriva d'aquests vaixells pesquers.

Vaixells a la deriva

La recent onada de vaixells nord-coreans apareguts a les platges del país nipó no és una cosa nova. El 2015, un total de 12 embarcacions amb cossos humans al seu interior van arribar al litoral japonès.

El gener passat, les autoritats japoneses van salvar 26 nord-coreans d'un vaixell que s'enfonsava al mar del Japó. Aquest mes, 11 nord-coreans han sigut rescatats de diferents vaixells i retornats al seu país d'origen, segons fonts oficials, voluntàriament.

Escassetat d'aliments

Una de les teories que millor explica l'increment dels "vaixells fantasma", tal com els qualifiquen els mitjans locals, és l'escassetat d'aliments que pateix Corea del Nord. Els pescadors tendeixen a aventurar-se cap a mars més llunyans per aconseguir més captures i així complir les quotes de producció estatals.

A meitat d'aquest mes, un soldat nord-coreà va desertar i es va escapar a Corea del Sud a través de la Frontera Desmilitaritzada (DMZ, en les seves sigles en anglès). L'informe del metge que el va atendre va afirmar que el militar estava infectat de paràsits intestinals. Un exemple recent de l'endèmica malnutrició al país.

Notícies relacionades

Aquest tipus de paràsits són un problema molt comú als països en desenvolupament, on els habitants no tenen accés a un mínim d'aliments i es veuen obligats a menjar vegetals crus que han sigut fertilitzats amb excrements humans.

Segons dades de les Nacions Unides, fins a un 70% de la població nord-coreana, que arriba a un total de de 25 milions de persones, no manté una dieta "prou diversa"