TENSIÓ A L'ORIENT LLUNYÀ

Corea del Nord torna a desafiar Trump amb un altre míssil intercontinental

El projectil, que hauria batuts rècords d'anteriors míssils, ha arribat als 4.500 quilòmetres d'altura i n'ha recorregut un miler abans de caure en aigües del mar del Japó

mbenach41114436 kcn01 pyongyang corea del norte 28 11 2017 fotograf a 171128230415 / KCNA

mbenach41114436 kcn01  pyongyang  corea del norte   28 11 2017   fotograf a 171128230415
mbenach41105579 north korean leader kim jong un visits the newly built sunch171128195121

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Tòquio / Seül

Corea del Nord va llançar ahir  un míssil balístic intercontinental que va volar gairebé 1.000 quilòmetres abans de caure al mar del Japó. El llançament de Pyongyang, que hauria batut rècords d’altura i trajectòria, suposa el primer assaig armamentístic del règim de Kim Jong-un en més de 70 dies, i es va produir una setmana després que el president dels EUA, Donald Trump, retornés Corea del Nord a la llista negra de països que segons Washington patrocinen el terrorisme.

«Corea del Nord ha llançat un míssil balístic no identificat en direcció a l’est des de les rodalies de Pyongsong, província de Piongan del Sud», va informar l’Estat Major Conjunt sud-coreà. El portaveu del Pentàgon, Robert Manning, va detallar que el míssil es va disparar des de la base de Sain-ni, a prop de Pyongyang, encara que segons ell no va suposar cap amenaça per als EUA ni per als seus aliats.

La cadena japonesa NHK va informar que el míssil –el llançament va ser detectat a les 13.30 hores (18.30 GMT), va volar durant 50 minuts abans de caure en aigües de la zona econòmica exclusiva del Japó. L’Exèrcit de Corea del Sud va indicar que el míssil va arribar a una altitud d’uns 4.500 quilòmetres i va recórrer 960 quilòmetres, de manera que podria haver batut els rècords de llançaments previs.

Encara en l'aire

La Casa Blanca va explicar que Trump va ser informat del llançament mentre el projectil estava encara en l’aire. «Ens n’ocuparem», va dir Trump, sense concretar més. James Mattis, secretari de Defensa, va destacar que aquesta prova balística «posa en perill la pau mundial, regional i certament els EUA». El secretari d’Estat, Rex Tillerson, va afirmar en un comunicat que «les opcions diplomàtiques segueixen sent viables i estan obertes, per ara», informa Idoya Noain.

Dues fonts autoritzades del Govern de Trump havien avisat que els experts creien que Corea del Nord es disposava a realitzar una nova prova balística en qüestió de dies. Es tracta del primer projectil que Pyongyang llança en dos mesos i mig, des que el 15 de setembre va disparar un míssil d’abast mitjà que va sobrevolar l’illa japonesa d’Hokkaido també al mar.

Al cap de pocs minuts del llançament, l’Exèrcit de Corea del Sud va assajar un «atac de precisió» amb míssils com a resposta, encara que no va precisar els detalls de l’exercici. El d’ahir va ser el vintè assaig de míssils de Corea del Nord el 2017.

Notícies relacionades

Funcionaris dels EUA van declinar opinar sobre aquest míssil, però van remarcar que Pyongyang ha treballat últimament per desenvolupar míssils amb caps nuclears capaços d’arribar al territori dels EUA i que ha provat amb èxit míssils balístics intercontinentals.

Després del llançament d’una mitjana de dos o tres míssils al mes des de l’abril, Corea del Nord va aturar els llançaments a final de setembre, després de llançar l’últim míssil el dia 15. La setmana passada, va denunciar la decisió de Trump de recol·locar Corea del Nord a la llista de països patrocinadors del terrorisme, titllant-la de «provocació greu i violenta». La mesura permet als EUA imposar més sancions a Pyongyang, tot i que alguns experts creuen que podria inflamar encara més les tensions.