La crisi alemanya paralitza la UE

La reforma europea no podrà avançar fins que hi hagi a Berlín un nou Govern sòlid

La incertesa política a Alemanya complica encara més les endarrerides negociacions del 'brexit'

zentauroepp41031835 german chancellor angela merkel attends a session of the bun171121192222

zentauroepp41031835 german chancellor angela merkel attends a session of the bun171121192222 / AXEL SCHMIDT

3
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS

La crisi política interna d'Alemanya amenaça amb paralitzar la Unió Europea (UE). La provisionalitat del Govern alemany no només impossibilitarà avançar en la reforma de la UE i de l'eurozona, sinó que també introduirà una complicació addicional en les ja tenses negociacions amb la Gran Bretanya sobre el brexit i privarà la UE de la determinació política per afrontar el desafiament autoritari dels governs de Polònia i Hongria.

La paràlisi alemanya també repercutirà sobre qüestions europees clau per als ciutadans que s'han de decidir en les pròximes setmanes i mesos, com l'harmonització de l'impost de societats, la renovació o no de l'autorització per continuar usant un herbicida assenyalat com a cancerigen (glifosat) i la regulació de les substàncies químiques tòxiques de la vida quotidiana que actuen com a disruptors hormonals i deterioren la salut dels europeus.

Durant l'última dècada, el Govern alemany ha dictat la política econòmica europea i ha definit la política de la UE en els diferents àmbits, des de la immigració a l'acció exterior (Ucraïna, Iran, Turquia), passant per les regulacions de la indústria automobilística i les característiques dels tractats de lliure comerç.

En suspens

La reforma de la UE per recuperar el perdut suport ciutadà i gran part de les decisions sensibles europees han estat en suspens durant mesos a l'espera de les eleccions alemanyes del 24 de setembre. El mal resultat que va obtenir la cancellera democristiana Angela Merkel i la negativa socialdemòcrata a repetir la gran coalició van forçar una nova pausa a l'espera de les negociacions per formar un govern de coalició entre democristians, liberals i verds.

El fracàs ara d'aquestes negociacions prolonga la paràlisi política d'Alemanya i de la UE. La Comissió Europea va assegurar ahir que "Europa no s'aturarà" i que presentarà el 6 de desembre la seva proposta per a "una nova arquitectura de l'eurozona", però mentre no hi hagi un Govern sòlid a Berlín no es podrà adoptar cap decisió política important a la UE.

Encara que Merkel sembla inclinar-se per celebrar noves eleccions abans que governar en minoria, el president alemany, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, ha anunciat una ronda de contactes amb tots els partits per constituir un govern estable, i ha descartat de moment els comicis anticipats. I entre les files socialdemòcrates han començat a sorgir veus que deixen d'oposar-se a una nova gran coalició si el Govern no està encapçalat per Merkel.

Més difícil per a May

Les negociacions del brexit són les primeres que es ressentiran de la incertesa alemanya, ja que poden fer encara més difícil a la primera ministra britànica, Theresa May, obtenir alguna concessió des de la UE sense un Govern sòlid a Berlín i aquesta mateixa inestabilitat política alemanya pot debilitar la cohesió dels Vint-i-set. Precisament un grup d'influents personalitats alemanyes, que inclou tres expresidents de la patronal industrial, acaben de posar en marxa una campanya per oferir més concessions a Londres per por que els productes alemanys perdin el mercat britànic.

A la cimera del 14 i 15 de desembre, els líders dels Vint-i-set han de decidir si hi ha hagut un progrés suficient en les condicions de sortida de la Gran Bretanya (factura, ciutadans i Irlanda) per poder començar a abordar la negociació de les relacions econòmiques i comercials futures. I el temps s'esgota, perquè ja queden menys de 17 mesos per a la sortida efectiva de la Gran Bretanya de la UE.

Notícies relacionades

La incertesa alemanya també podria deixar en suspens la prevista cimera de l'eurozona del desembre, ja que és impossible avançar en el reforçament pressupostari de l'eurozona, la transformació del Mecanisme Europeu d'Estabilitat en un Fons Monetari Europeu, la culminació de la reforma bancària i les altres reformes de l'eurozona si el principal país de la UE està políticament paralitzat.

En les reformes de la UE i l'eurozona, el temps també s'escapa de les mans, ja que les mesures que no estiguin encarrilades a la primera meitat de l'any que ve difícilment es podran aprovar formalment abans de les eleccions europees de la primavera del 2019.