TENSIÓ ENTRE SOCIS

Espanya va votar Amsterdam després de l'eliminació de BCN com a seu de l'Agència del Medicament

La Lliga Nord amenaça amb recolzar més el moviment independentista a Catalunya perquè Madrid no va donar suport a la candidatura de Milà

zentauroepp41031518 ams01   msterdam  holanda   21 11 2017   fotograf a de archi171121173957

zentauroepp41031518 ams01 msterdam holanda 21 11 2017 fotograf a de archi171121173957 / JOHN GUNDLACH

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'Agència Europea del Medicament s'instal·larà a partir del 29 de març del 2019 -quan el Regne Unit surti de la UE- a Amsterdam gràcies en part als vots d'Espanya, que va donar aquest dilluns el seu suport a la candidatura holandesa i no a la italiana de Milà, en resposta al pacte polític tancat amb Holanda, segons ha confirmat avui des del Senat el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis. L'acord es va intentar teixir també amb Itàlia, però l'Executiu de Paolo Gentiloni ho va rebutjar per considerar la candidatura catalana com a competència. L'estratègia de recerca d'aliats, no obstant, no va funcionar amb Barcelona, ja que només va obtenir 13 vots, insuficients per passar a la segona ronda.

Sí que van tenir èxit Milà, Amsterdam i Copenhaguen. La danesa va acabar sucumbint i no va arribar al partit final, que van acabar disputant Itàlia i Holanda. Espanya va mantenir la seva paraula i va recolzar Amsterdam. Tot i això, els dos finalistes van acabar en taules a 13 vots. Eslovàquia, país en què la capital, Bratislava, tampoc va passar el primer tall, encara que va quedar davant de Barcelona, va ser l'únic Estat membre que es va abstenir, enfadat per la falta de candidats dels països de l'Est i pel desequilibri geogràfic que persisteix en el repartiment de seus.

Per això la decisió es va haver de prendre per sorteig, el mètode previst en el procediment en cas d'acabar en empat. Una situació que ha acabat enfadant Itàlia, que es veia guanyadora a l'inici. “Deixar la decisió en mans d'un sorteig és una bogeria i demostra com aquesta Europa és incapaç de gestionar aquests fenòmens”, ha carregat el president de la regió italiana de la Llombardia i dirigent de la Lliga Nord, Roberto Maroni. “La decisió va ser adoptada pels 27 ministres segons un sistema que van adoptar per unanimitat. No puc dir gran cosa de la votació”, s'ha limitat a assenyalar el portaveu de la Comissió Europea.

Amenaces de la Lliga Nord

Notícies relacionades

El resultat ha caigut especialment malament a la regió llombarda. “Això voldrà dir que recolzarem amb més força Catalunya en la seva petició d'autonomia i independència”, ha dit Maroni. I també en el Govern de Gentiloni, que ha dit que se sentia “burlat” no només pel sistema sinó pel que consideren una traïció de socis com Espanya. El mateix sentiment de frustració que té el Govern danès, enfadat al seu torn amb el desaire de la seva veïna Suècia. “Suècia ha traït la cooperació nòrdica al votar per Milà”, es queixava aquest dilluns el ministre d'Exteriors danès, Anders Samuelsen.

Espanya, en canvi, té el seu particular enemic a casa: l'independentisme català a què ha tornat a dirigir totes les seves crítiques. “No tinc cap dubte que l'actitud secessionista, la vulneració de l'ordre constitucional, i que mig govern destituït hagi fugit de l'acció de la justícia ha repercutit molt negativament en la decisió… Són coses que compten”, ha advertit el portaveu i ministre Íñigo Méndez de Vigo

Objectiu polític: recuperar la cadira al BCE

Tot i el gran fiasco amb Barcelona, el <strong>Govern de Mariano Rajoy</strong> advoca ara per girar full i centrar-se en l'objectiu d'Espanya a les institucions europees i internacionals: aconseguir la vacant que quedarà lliure al consell de govern del BCE el maig del 2018 i <strong>recuperar la cadira perduda el 2012</strong>. Un lloc que el ministre Íñigo Méndez de Vigo està convençut que serà per a Espanya encara que ha eludit revelar si el ministre <strong>Luis de Guindos</strong> serà el candidat espanyol. “Primer hem d'obtenir aquest càrrec, que és important, i després posarem la persona”, ha explicat sobre l'estratègia a seguir.