AMB 44 TRIPULANTS A BORD

Detectades 7 trucades fallides del submarí desaparegut a l'Argentina

Ampli desplegament per localitzar l''ARA San Juan', que va sortir dimecres d'Ushuaia rumb a Mar del Plata

Imatge facilitada per l’Armada argentina del submarí ’ARA San Juan’, desaparegut a l’Atlàntic. / AMO (EFE)

Imatge facilitada per l’Armada argentina del submarí ’ARA San Juan’, desaparegut a l’Atlàntic. / AMO (EFE) / ... (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'Armada argentina ha detectat en les últimes hores set trucades fallides, realitzades via satèl·lit a diferents bases des del submarí 'ARA San Juan', desaparegut dimecres passat en aigües de l'Atlàntic amb 44 tripulants a bord. Les trucades "no van arribar a establir contacte", han assenyalat fonts oficials.

Segons un comunicat difós aquest dissabte pel Ministeri de Defensa argentí, les trucades no van arribar a enllaçar amb les bases de l'Armada, fet que "indicaria que la tripulació intenta restablir contacte". Les autoritats argentines treballen en col·laboració amb una empresa nord-americana especialitzada en comunicació satelital per determinar la ubicació precisa de l'emissor dels senyals.

Les trucades es van produir entre les 10.52 hora local (14.52 de dissabte a Espanya) i les 15.42 (19.42 a Espanya). Els intents de comunicació van durar entre 4 i 36 segons. El submergible, d'origen alemany i que acabava de passar per una posada a punt, havia sortit dilluns del port d'Ushuaia i es dirigia de tornada a la seva base, a la localitat de Mar del Plata.

Notícies relacionades

L'última posició coneguda de l''ARA San Juan' va ser a l'àrea d'operacions del golf San Jorge, segons ha detallat el Ministeri de Defensa. L'últim contacte amb el submarí es va registrar dimecres passat a la matinada. Després, passat un temps prudencial sense tenir comunicació amb la nau, es va resoldre activar dijous al vespre el protocol de recerca.

El ministre de Defensa argentí, Oscar Aguad, dirigeix l'operació de recerca. L'operatiu, a càrrec de l'Armada argentina, compta amb una aeronau d'exploració antisubmarina, així com amb nombrosos vaixells de l'Armada amb helicòpters embarcats. Les estacions de comunicacions terrestres del litoral argentí rastregen comunicacions de totes les possibles freqüències de transmissió del submarí per trobar una font de contacte. També la NASA, que tenia un equip a la zona d'Ushuaia, participa en la recerca.