REGNE UNIT

May denuncia l'espionatge cibernètic i la interferència de Rússia en eleccions

La primera ministra britànica acusa el president Putin d'intentar "soscavar les societats lliures" divulgant "històries falses" per "sembrar la discòrdia" a Occident

mbenach40935561 britain s prime minister theresa may makes a speech at the l171114133345

mbenach40935561 britain s prime minister theresa may makes a speech at the l171114133345 / PETER NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Després que el Govern espanyol denunciés davant la Unió Europea la suposada ingerència russa a través d’internet després del referèndum de l’1-0, Theresa May ha acusat Rússia d’interferir en les eleccions d’altres països, llançar atacs contra governs i parlaments europeus i practicar espionatge cibernètic. En un sopar de gala a la City de Londres, la premier britànica va acusar el president rus, Vladímir Putin, de mirar de «soscavar les societats lliures», «divulgant històries falses», per «sembrar la discòrdia a Occident». May va advertir que, si bé el Regne Unit no vol «una confrontació perpètua» amb Rússia, tampoc es quedarà de braços plegats.

«Tinc un missatge molt simple» per al president Putin, va assenyalar May en el discurs del Banquet del Lord Mayor, a Guidhall, un gran esdeveniment anual. El líder del Kremlin «ha d’escollir un camí» molt diferent del dels últims anys, va afegir.

Moscou, va recordar May, s’ha annexionat Crimea, ha fomentat el conflicte a Ucraïna i ha atacat governs occidentals. «Rússia ha violat repetidament l’espai aeri de diversos països europeus i ha portat a terme una constant campanya de pertorbació i d’espionatge cibernètic. Això inclou interferir en eleccions i piratejar el Ministeri de Defensa de Dinamarca i el Bundestag (Parlament alemany), entre altres», va afirmar May, que va advertir Putin que les coses no poden seguir així.

«Sabem el que està fent i no triomfarà, perquè està infravalorant la resistència de les nostres democràcies, l’atracció perenne per les societats lliures i obertes i el compromís de les nacions d’Occident amb les aliances que ens uneixen», va manifestar la premier. May va assegurar que el Regne Unit prendrà «les mesures necessàries per contrarestar l’activitat russa», si bé «no és la relació que volem amb Rússia. No volem tornar a la guerra freda o a una perpètua confrontació».

Per ara, la Comissió Electoral està investigant si Moscou va utilitzar les xarxes socials per interferir en el referèndum sobre el brexit, si bé no hi ha proves que aquesta possible interferència tingués èxit.

Rèplica des de Moscou

A Rússia rellevants polítics van rebutjar les acusacions de May. Segons Frants Klintsevitx, vicepresident del comitè de Defensa i Seguretat de la Cambra alta del Parlament rus, «May s’ha fet més mal a si mateixa que a nosaltres, posant-se en ridícul davant dels ulls de la comunitat mundial».

Leonid Slutski, president del comitè d’Afers Exteriors a la Cambra baixa, va assegurar que «Rússia, com el Regne Unit, no està intentant de cap manera de tornar a la guerra freda». «Estic en total desacord amb la declaració que Rússia està mirant de soscavar les normes del sistema internacional», va manifestar.

Notícies relacionades

Però no només és el Regne Unit el que acusa el Govern de Putin d’ingerències destructives. La ministra neerlandesa d’Interior, Kajsa Ollongren, va indicar ahir que «Holanda està al punt de mira dels serveis d’intel·ligència russos», i va afegir que «el Govern parlarà amb les parts [les xarxes Facebook, Google i Twitter] per veure com es pot contrarestar la influència política encoberta».

Holanda va decidir comptar a mà els vots emesos en les eleccions generals del mes de març passat per evitar la ingerència russa. En una carta enviada ahir al Parlament holandès, Ollongren va denunciar com les webs d’empreses i institucions holandeses són atacades «de forma estructural» per la intel·ligència russa.