Anar al contingut

CONTROL A LA XARXA

Més de 30 governs intenten manipular a internet

L'organització Freedom House constata l'ús generalitzat de trols i bots

El Periódico

FRANCE-US-VOTE-2012-ELECTION-OBAMA-TWITTER

A person poses with a cell phone in front of a computer screen to check Barack Obama s tweet on November 7 2012 in Paris after his re-election as US president Barack Obama brought his sophisticated social media campaign to an emotional climax proclaiming his victory on Twitter and Facebook just as TV networks were breaking the news The post was his most re-tweeted -- 472 000 shares in three hours -- according to Twitter s politics account gov It was also the most popular ever topping a message from singer Justin Bieber website BuzzFeed said AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE / FRANCE-US-VOTE-2012-ELECTION-OBAMA-TWITTER (AFP)

Més de 30 governs en tot el món han augmentat dràsticament la manipulació de la informació a través de les xarxes socials. Així ho afirma l'informe anual que publica l'organització Freedom House sobre la llibertat a internet. Una dada que reforça el declivi general de la llibertat a la xarxa que va començar fa set anys.

El document, que es presenta aquest dimarts a Washington, estudia la situació de 65 països entre el juny del 2016 i el maig d'aquest any. Els països analitzats sumen el 87% del nombre d'usuaris al món. L'informe s'ha publicat en el marc de la investigació de la campanya de Trump el 2016 i la seva ingerència a les xarxes socials. 

Però no només en els comicis dels Estats Units (EUA) la manipulació a internet va tenir un paper important. Segons l'informe, almenys en les eleccions de 18 països les tàctiques de manipulació i desinformació van afectar en els resultats. El document assenyala que aquesta manipulació “va danyar la capacitat dels ciutadans d'elegir els seus líders sobre la base de notícies objectives i debats autèntics”.

Tècniques de desinformació

Aquest és el setè any consecutiu en què la llibertat a internet segueix en descens. Les “interrupcions del servei d'internet mòbil i els atacs físics i tècnics contra mitjans independents i defensors de drets humans” són algunes de les accions cada vegada més recurrents per part dels governs.

L'informe assenyala que les tècniques que els líders van usar per guanyar popularitat es basen sobretot en trols (portals que publiquen informació falsa per generar polèmica), bots (robots que aconsegueixen multiplicar la informació) i fins i tot comentaristes pagats en els mitjans. Aquest any se sumen set països més als 23 que ja van usar aquestes eines el 2016.  

Encara que en la majoria de casos internet va ser usat per a interferir en l'opinió pública interna del mateix país, alguns governs van decidir alterar la informació en països estrangers per beneficiar els seus interessos. El cas més conegut va ser la ingerència russa en les últimes eleccions presidencials dels EUA.

Els països amb menys llibertat a la xarxa

La Xina és, per tercer any consecutiu, el país amb menys llibertat a internet a nivell planetari. Al gegant asiàtic el segueixen països com Síria i Etiòpia. Per un altre costat, Islàndia i Estònia han resultat ser els països menys restrictius a la xarxa.

A Veneçuela, internet ha sigut declarat “no lliure” per l'augment de la censura, els bloquejos i atacs contra mitjans i la disminució de l'accés a la xarxa. Menys d'una quarta part dels usuaris a tot el món viuen en un país on la xarxa es designa com a “lliure”.

0 Comentaris
cargando