Deserció a Corea del Nord

Un soldat nord-coreà deserta a Corea del Sud a través de la frontera

Els militars que vigilen la frontera del règim de Pyongyang van disparar al militar que va resultar ferit però que va aconseguir ser rescatat pels sud-coreans i ingressat en un hospital

hkg8450399

hkg8450399 / JUNG YEON-JE (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Seül

Un soldat de Corea del Nord ha resultat ferit per trets de soldats nord-coreans quan ha intentat, amb èxit, desertar a Corea del Sud a través de la  Zona Desmilitaritzada (DMZ, en les seves sigles en anglès), la franja de seguretat que protegeix el límit territorial entre els dos països.

El militar, mal ferit, ha sigut rescatat per les forces sud-coreanes i enviat a un hospital en un helicòpter d'un comando de les Nacions Unides. L'incident s'ha produït en l'anomenada Zona de Seguretat Conjunta (JSA, en les seves sigles en anglès) al poblat de Punmunjom, l'únic lloc de la DMZ en què els soldats dels dos països es veuen cara a cara.

Deserció cap al sud

Cada any, uns 1.000 nord-coreans aconsegueixen abandonar el país i fugir cap a Corea del Sud, però rarament ho fan a través de la DMZ. Aquest és el quart soldat que intenta desertar a Corea del Nord a través de la DMZ en els últims tres anys.

Segons fonts oficials de Seül, des del 1953, un total de 30.000 nord-coreans han fugit cap al sud. No obstant, la majoria del que fugen del règim de Pyongyang ho fan a través de la zona fronterera amb la Xina.

Dades del Ministeri d'Unificació sud-coreà afirmen que el nombre de ciutadans de Corea del Nord que s'ha escapat a Corea del Sud entre el gener i l'agost d'aquest any ha disminuït un 13% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquest descens és una conseqüència de l'augment de mesures de vigilància per part del país comunista.  

Frontera militaritzada

Notícies relacionades

Aquest últim succés ha coincidit amb un altre incident, el d'un turista nord-americà que va pretendre passar a Corea del Nord però que ha sigut detingut per les forces sud-coreanes a temps. L'home, de 58 anys, ha declarat a les autoritats de Seül que volia arribar a Corea del Nord per “motius polítics”.

La DMZ és una franja militar de quatre quilòmetres d'amplada i 248 quilòmetres de llargada que es va establir arran de l'alto al foc de la Guerra de Corea (1950-1953). Amb barreres electrificades, camps minats, i murs antitancs, aquesta zona és, segurament, una de les fronteres més militaritzades del món.