Sortida de la UE

Els diputats britànics podran votar l'acord final del 'brexit'

La mesura és una concessió a un grup rebel de conservadors proeuropeus

zentauroepp40930086 wo01  londres  reino unido   13 11 2017   la primera ministr171113200726

zentauroepp40930086 wo01 londres reino unido 13 11 2017 la primera ministr171113200726 / WILL OLIVER

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Parlament britànic estudiarà, debatrà i votarà l’acord final sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea abans de la ruptura definitiva. Així ho va anunciar ahir a la Cambra dels comuns el ministre per al brexit, David Davis, en el que s’interpreta com una gran concessió als diputats conservadors rebels proeuropeus i a l’oposició laborista en un moment crucial.

Davis va puntualitzar que hi haurà una nova llei en la qual constaran els termes de la sortida del Regne Unit, inclòs qualsevol període de transició que s’adopti i els acords sobre els drets dels ciutadans europeus que viuen en territori britànic. Els diputats podran rebutjar o esmenar aquesta legislació. «L’acord només es mantindrà si el Parlament l’aprova», va assenyalar Davis. «No hi ha d’haver cap dubte que el Parlament estarà involucrat en cada etapa» de les negociacions, va afegir.

Notícies relacionades

L’anunci va tenir lloc la vigília de l’inici de vuit jornades de discussió de la gran llei de sortida de la Unió Europea, que traslladarà la legislació europea a la britànica. La concessió elimina un gran obstacle per al Govern de Theresa May, que s’enfronta a 186 pàgines d’esmenes. El fiscal general, el conservador Dominic Grieve, que al seu dia va qualificar la llei de «monstruositat», havia introduït una d’elles, recolzat per un grup de tories rebels, reclamant que l’acord final es tramités com una llei perquè el poder del que acordés el Govern amb Brussel·les recaigués en el Parlament. «És una significativa marxa enrere d’un govern feble, a un pas de la derrota», va declarar Keir Starmer, responsable per al brexit al partit laborista.

La posició de May no pot ser més difícil, amb lluites acarnissades al seu gabinet entre els que defensen una ruptura contundent i els que volen una sortida més suau. Els partidaris de l’escissió a qualsevol preu estan encapçalats pel ministre d’Exteriors, Boris Johnson, i el de Medi ambient, Michael Gove. Per si no n’hi hagués prou, segons The Sunday Times, 40 diputats conservadors estan gairebé a punt per presentar una moció de censura contra la primera ministra. Solament els falten vuit firmes.