revelació al vietnam

El president de les Filipines confessa haver comès un assassinat "per una simple mirada"

Rodrigo Duterte reconeix haver apunyalat una persona en la seva adolescència

El controvertit líder filipí manifesta la seva voluntat que les Filipines acullin una cimera mundial sobre drets humans

Duterte diu al Vietnam que va matar quan tenia 16 anys. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va afirmar dijous a la nit haver apunyalat una persona quan era adolescent. Ho va confessar en el marc d'un discurs antidrogues a la ciutat vietnamita de Danang, on aquesta setmana se celebra la cimera anual del Fòrum Econòmic d'Àsia i el Pacífic (APEC, en les seves sigles en anglès).

Duterte, que també va admetre que en aquells temps freqüentava la presó per les seves baralles, va assegurar que va cometre l'assassinat als 16 anys i que només va ser "per una simple mirada".

"Va ser durant una baralla. Un apunyalament. Jo tenia 16 anys. Només va ser perquè ens vam mirar l'un a l'altre. Amb més raó ara, que soc president. Si fots els meus compatriotes, no et deixaré escapar. No m'importen els defensors dels drets humans", va dir Duterte amb el seu habitual to desenfadat.

A més, el dirigent filipí va amenaçar la relatora especial de les Nacions Unides sobre execucions sumàries o arbitràries, Agnès Callamard, amb "bufetejar-la" per haver criticat la seva campanya contra el narcotràfic. Les seves diatribes van tenir lloc durant una trobada amb emigrants filipins en què va defensar la seva controvertida campanya contra les drogues.

Cimera sobre drets humans

En el mateix discurs, el líder filipí, de 72 anys, va manifestar la voluntat que el seu país aculli una cimera mundial per tractar les violacions dels drets humans. Aquestes declaracions es van produir en un context d'abundants crítiques internacionals per la seva dura i sagnant campanya contra el narcotràfic.

La comunitat internacional ha denunciat diverses vegades que les execucions produïdes sota les ordres de Duterte es realitzen de manera arbitrària i sense fer rendició de comptes.

Declaracions aclamades

No és la primera vegada que Duterte fa declaracions d'aquest tipus, sovint aclamades per milions de compatriotes. Una d'aquestes va tenir lloc el desembre passat, quan va afirmar que mentre era alcalde de Davao, ciutat de Mindanao (sud), ell mateix havia disparat a sospitosos i els havia matat amb el fi de donar exemple a la policia. El portaveu del líder filipí va assegurar més tard que aquests assassinats es van produir durant una "operació policial legal".

Setmanes abans de ser elegit, Duterte va relatar també com va disparar a la facultat de Dret on estudiava a un altre alumne que s'havia mofat del seu característic accent del sud. L'estudiant va sobreviure, segons els mitjans filipins.

El 2016, el president filipí va declarar que estaria "feliç si massacrés" tres milions de toxicòmans. I va dir "fill de puta" a l'expresident nord-americà Barack Obama per haver criticat la seva ferotge repressió antidrogues.

Campanya repressiva

Notícies relacionades

Des que va arribar al poder el 2016, Duterte ha portat a terme la seva promesa electoral de lluitar contra el narcotràfic a les Filipines. Des d'aleshores, la Policia ha executat una campanya repressiva, en què s'ha acabat amb la vida de 3.967 persones relacionades amb el món de les drogues, ja siguin usuaris o traficants. S'estima que el nombre de morts és superior a 7.000 si se sumen les víctimes de suposats drogoaddictes i traficants atribuïdes a particulars i patrulles veïnals.

Duterte ha sigut acusat durant anys per diverses oenagés, entre elles Human Rights Watch, de dirigir els "esquadrons de la mort" de Davao, bandes de sicaris formades per antics policies i soldats que haurien "eliminat" més de 1.000 criminals per 'neteja' la ciutat.