Anar al contingut

NOVA TRAGÈDIA ALS EUA

Trump nega que la massacre de Texas tingui a veure amb el problema de les armes

"Tenim molts problemes de salut mental al nostre país, aquest no és un assumpte d'armes", afirma el president

Un exmilitar que va passar diversos mesos a la presó per violència domèstica va matar diumenge a 26 persones en una església

Ricardo Mir de Francia

zentauroepp40832726 law enforcement officials works at the scene of a fatal shoo171105224558

Nick Wagner

La història de Sutherland Springs mai tornarà a ser igual. Ningú reviurà els seus morts, assassinats diumenge a sang freda per un exmilitar de la Força Aèria mentre celebraven la missa del diumenge entre càntics, oracions i bons propòsits. I les seves vides tampoc serviran perquè el gruix de la classe política abandoni la seva indiferència cap al problema de les armes. Des del Japó, una de les parades de la seva gira asiàtica, el president Donald Trump va assegurar que la massacre no va tenir res a veure amb les armes i va carregar tota la responsabilitat en “els problemes mentals” de l'assassí. Que tingués problemes sembla una obvietat, d'una altra manera és difícil explicar com va poder matar a sang freda 26 persones, inclosos diversos nens, una dona embarassada i la filla adolescent del rector. Vuit de les víctimes pertanyien a una mateixa família.

Com tantes altres vegades, tot va parsar molt ràpid. Va ser diumenge, durant la missa. L'assassí, Devin Patrick Kelley, un home blanc de 26 anys, va arribar a l'església vestit de negre, enfundat en una armilla tàctica i armada amb un rifle d'assalt Ruger semiautomàtic. Va matar dues persones fora del temple i després va entrar a l'edifici, on va seguir disparant de forma indiscriminada. A l'abandonar el lloc de la massacre un veí armat li va disparar i el va obligar a tirar l'arma i fugir en un tot terreny, segons l'últim relat de les autoritats. Va començar una persecució. El veí i un altre vianant el van seguir en una furgoneta fins que el cotxe de l'assaltant va acabar a la cuneta. D'acord amb el xèrif del comtat, ell mateix es va acabar traient la vida.

300 milions d'armes

Trump va descriure l'assassí com “un pertorbat” amb “problemes mentals de primer ordre” i va negar que els fets tinguessin res a veure amb els 300 milions d'armes en possessió de civils que hi ha als EUA o les lleis que serveixen per regular-les. “Tenim molts problemes de salut mental al nostre país, aquest no és un assumpte d'armes”, va dir per tancar el debat.

Els investigadors tracten ara de trobar un motiu que expliqui el crim que ha traumatitzat Sutherland Springs, un poble diminut de poc més de 300 habitants, conservador i cristià fins al moll de l'os on tothom es coneix i on la gent solia pensar que aquests episodis de terror gratuït només poden succeir a les ciutats. Kelley tenia aparentment problemes psicològics des que era adolescent. Es va criar amb els seus pares en una casa pròxima al milió de dòlars i situada a 45 minuts de Sutherland Springs. Segons han explicat els seus antics companys, els seus pares l'inflaven de medicaments durant la secundària. “Jo vaig ser la seva millor amiga durant anys i llavors era una persona feliç i considerada. És una bogeria el que poden fer les malalties mentals”, va escriure Courtney Kleiber a Facebook.

Amenaça a la sogra

El 2010 es va allistar a la Força Aèria i va ser destinat a una base a Nou Mèxic, però la seva carrera militar va acabar precipitadament quatre anys després, quan va ser acomiadat amb deshonor i rebaixat de rang. Dos anys abans, un tribunal militar l'havia condemnat a 12 mesos de presó per maltractar el seu fill i la seva dona, que aquell mateix any va tramitar el divorci.

La qüestió és per què va decidir atacar l'església de Sutherland Springs. Segons publica la CNN, el mateix matí del crim va enviar un missatge de text amenaçant la seva sogra, que de tant en tant anava a resar a l'església atacada. Diumenge passat no ho va fer. També hi ha indicis que coneixia la gent del poble. A alguns d'ells els havia convidat a la seva pàgina de Facebook, on posava armat i defensava l'ateisme.

La pitjor matança en la història de Texas

Devin Kelley ocuparà un lloc destacat en la història de la infàmia. El seu crim de diumenge és la pitjor matança en la història moderna de Texas, per sobre de les 23 persones que van ser assassinades en una cafeteria de Killeen el 1991 i les 17 que van caure el 1966 quan un estudiant va disparar des de la torre de la Universitat d'Austin. Des d'un punt de vista nacional, és el quart tiroteig amb més víctimes, després del de Las Vegas (59 morts), la discoteca Pulse d'Orlando (49), Virginia Tech (32) i Shandy Hook (26).

0 Comentaris
cargando