GIRA PER ÀSIA

Trump ofereix armes per anivellar la balança comercial amb el Japó

'Suposarà un munt de llocs de treball per a nosaltres i un munt de seguretat per a ells', afirma el president dels Estats Units

monmartinez40839409 u s  president donald trump and japan s prime minister shinz171106102402

monmartinez40839409 u s president donald trump and japan s prime minister shinz171106102402 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La venda d’armes és el remei per al comerç dels EUA i la seguretat del Japó. Ho va proposar ahir Donald Trump, sense que Shinzo Abe mostrés incomoditat. «El primer ministre comprarà quantitats ingents d’armament, i així ho ha de fer. Nosaltres fabriquem amb diferència les millors armes», va explicar el president nord-americà en l’últim dia de la seva visita al Japó.

Amb la tecnologia bèl·lica dels EUA, va aclarir Trump, el Japó podrà abatre els míssils de Corea del Nord. L’assumpte ve de lluny. La premsa japonesa ha revelat l’estupefacció que li va causar a Trump que «un país de guerrers samurais» no intentés destruir els dos projectils que aquest estiu van sobrevolar el seu territori. La principal raó és tècnica: les bateries actuals al Japó són inútils contra el vol alt dels Hwasong-12, i els experts independents també desconfien de la fiabilitat de les nord-americanes. Hi ha qüestions més complicades de dret internacional i el risc al ridícul si els intents fracassen. 

«Suposarà un munt de llocs de treball per a nosaltres i un munt de seguretat per al Japó», va insistir Trump. No hi ha precedents d’ofertes d’armes tan impúdiques i públiques, ja que la diplomàcia clàssica reserva a aquestes operacions la subtilesa que mereixen els temes socialment delicats. Tampoc ajudarà a fer que Tòquio s’alliberi de la seva reputació de sequaç de Washington.

Trump i Abe van subratllar el seu front bel·ligerant contra Pyongyang. El líder nord-americà va repetir que la paciència estratègica d’Obama s’ha acabat i que ara és urgent prendre mesures més expeditives: «Alguns creuen que la meva retòrica és molt forta. Però mirin el que ha passat amb la retòrica feble els últims 25 anys, mirin on som ara». Abe ha insistit que recolza «al 100%» la política de Trump.

Notícies relacionades

La roda de premsa conjunta va provocar la resposta de la Xina, preocupada per l’excés de testosterona i els riscos d’una guerra termonuclear al seu pati del darrere. «Esperem que les accions i declaracions de totes les parts puguin ajudar a rebaixar la tensió, restablir la confiança i tornar l’assumpte nuclear nord-coreà a la correcta via del diàleg i les negociacions», va demanar el Ministeri d’Exteriors.

L’oferta lliga l’amenaça nord-coreana amb el desequilibri de la balança comercial entre els EUA i el  Japó. Trump va lamentar el crònic dèficit i va exigir mesures per eixugar-lo. En concret va demanar a la indústria automobilística japonesa que fabriqui els seus cotxes als EUA en lloc d’enviar-los, ignorant que el 75% dels cotxes japonesos venuts el 2016 als EUA van sortir de fàbriques nord-americanes. Es desconeix si Trump, en contraprestació, ha ofert que les armes que vendrà al Japó es produeixin en fàbriques japoneses.