Lluita antiterrorista

La CIA divulga gairebé mig milió d'arxius incautats a Bin Laden

El pas, aplaudit per investigadors, també serveix a l'Administració de Trump per assenyalar l'Iran

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Sis anys i mig després de ser assassinat en una operació de les forces especials dels Estats Units a Abbottabad (Pakistan), Ussama bin Laden segueix sent una font d’informació i interès. Dimecres passat, la CIA va desclassificar gairebé mig milió d’arxius incautats en aquella operació, un pas aplaudit com un bon senyal de transparència per investigadors i experts en relacions internacionals, amb una nova finestra oberta a l’estructura, organització i xarxa d’Al-Qaida.

Aquesta desclassificació, però, també serveix a interessos de Donald Trump i la seva Administració: les revelacions que, abans dels atemptats de l’11-S, l’Iran va oferir suport a Al-Qaida («diners, armes i tot el que necessitin») col·loca en una posició incòmoda Teheran just quan el president nord-americà s’ha negat a certificar l’acord nuclear multilateral, deixant en mans del Congrés decidir el futur d’aquest pacte.

Encara que els documents es van penjar dimecres a la web de la CIA (amb un avís que podien contenir malware), ahir no estaven disponibles per «un problema tècnic». L’agència, però, els havia facilitat abans a Long War Journal, una publicació del think tank Fundació per a la Defensa de les Democràcies, fermament oposada a l’acord amb l’Iran.

Notícies relacionades

El Journal va revelar, per exemple, els detalls del document de 19 pàgines que apunta a l’oferta iraniana. Es parla de suport amb «diners, armes» i «entrenament en camps de Hezbol·là a Líban a canvi d’atacar interessos nord-americans a l’Aràbia Saudita i el Golf». També es diu que l’espionatge iranià va oferir suport logístic a membres del grup terrorista, incloent-hi visats per a viatge o refugi. També hi ha constància de les tensions entre el règim iranià, xiïta i l’organització, sunnita.

La CIA manté alguns arxius classificats al·legant raons de seguretat nacional, però ha anat molt més enllà del que va ser l’Administració de Barack Obama, ja que la seva Direcció Nacional d’Intel·ligència va fer una desclassificació molt menor el 2015. Entre els 470.000 que ha fet públics hi ha el diari personal de Bin Laden, de 228 pàgines, i un vídeo en què es veuen les primeres imatges com a adult del seu fill Hamza. Malgrat l’antiguitat de les imatges, en què es pot veure un jove Hamza vestit de blanc durant el que sembla ser una celebració familiar en què són presents diversos nens, el seu valor resideix en el fet que mostra per primera vegada el fill d’Ussama bin Laden convertit ja en adult.