TENSIÓ ARMAMENTÍSTICA

200 morts per un esfondrament on Pyongyang realitza els seus assajos nuclears

El sisè assaig atòmic de Corea del Nord, portat a terme al setembre, va provocar l'enfonsament d'un túnel i va atrapar els treballadors

mbenach39944870 in this photo provided by south korea defense ministry  sout171031122738

mbenach39944870 in this photo provided by south korea defense ministry sout171031122738

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L'ensorrament d'un túnel a la zona on Corea del Nord porta a terme les seves proves nuclears ha matat unes 200 persones. L'accident no s'ha conegut a través de l'agència de notícies KCNA, pertinaç trobadora dels èxits armamentistes del país, ni ha merescut que tornin a rescatar del retir la septuagenària Ri Chun-hee, l'eterna i entusiasta presentadora televisiva. Les informacions arriben d'una televisió japonesa que cita fonts nord-coreanes sense identificar. Seül encara no té informació per confirmar l'accident.

L'accident va tenir lloc quan uns operaris estaven construint un nou túnel a les instal·lacions de Punggye-ri, escenari dels sis assajos nuclears sis assajos nuclearsdes del 2006. Una primera explosió hauria matat un centenar d'operaris, segons la cadena Asahi TV. La segona hauria matat l'altre centenar, que havien anat a rescatar els atrapats.

Les fonts asseguren que la tragèdia va ser el mes passat, a penes uns dies després que Corea del Nord portés a terme el seu últim i més exitós assaig nuclear. Va consistir, segons el règim, en la detonació d'una bomba d'hidrogen que pretén col·locar en un míssil intercontinental. Els experts japonesos van calcular una potència d'un centenar de quilotones, vuit vegades superior a la llançada pels Estats Units a Hiroshima el 1945.

Esllavissaments de terres

La sitja nuclear de Punggye-ri està excavada a les entranyes de la muntanya Mantap, d'una altura de 2.200 metres. Les estacions geològiques estrangeres van detectar després de l'última detonació una sèrie de rèpliques que evidenciaven la inestabilitat de les estructures i imatges de satèl·lit captades per Corea del Sud van mostrar diversos esllavissaments de terra.

Les veus d'alarma s'havien multiplicat des d'aleshores. El diari The Washington Post advertia setmanes enrere que la "síndrome de muntanya cansada" podria causar el seu ensorrament parcial o total en cas de nova detonació. L'Administració Meteorològica de Corea (Seül) també va advertir aquest dilluns que el seu ensorrament podria provocar una fuga de materials radioactius a l'atmosfera. També havien expressat pors similars científics de la Xina, on a les ciutats frontereres es van sentir amb claredat els tremolors de l'assaig del setembre.

Notícies relacionades

La construcció del nou túnel en què va tenir lloc l'accident suggereix que Corea del Nord era conscient del perill i pretenia moure la base de les seves operacions nuclears al vessant oriental de la muntanya.

La tragèdia torna a revelar que la febril carrera armamentista de Kim Jong-un suposa una amenaça més pròxima i tangible per als nord-coreans que per al món. Imatges de satèl·lit han mostrat explosions de míssils a les seves llançadores que van matar diversos operaris.