POLÈMICA A ITÀLIA

Save The Children atura les operacions al Mediterrani

L'oenagé anuncia la seva decisió després que la policia registrés el seu vaixell de rescat per la seva presumpta relació amb traficants d'immigrants, cosa que l'organització nega rotundament

zentauroepp40655780 file photo   migrants rescued by  save the children  ngo cre171023213720

zentauroepp40655780 file photo migrants rescued by save the children ngo cre171023213720 / Stefano Rellandini

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La policia italiana va registrar ahir el vaixell que té al Mediterrani l’oenagé Save The Children, una de les organitzacions humanitàries involucrades en les operacions de salvament d’immigrants i refugiats al canal de Sicília. El 'Vos Hestia' va ser inspeccionat quan va arribar al port de Catània, a Sicília. El registre va coincidir amb l’anunci de l’oenagé que atura les operacions de rescat en aquesta regió, una decisió que va desvincular de l’operació policial.

La intervenció dels agents es va realitzar per ordre dels fiscals de Trapani (Sicília), en el marc d’una investigació que va començar fa mesos per buscar persones que estarien «afavorint la immigració clandestina». És la mateixa investigació que va afectar l’agost passat l’oenagé alemanya Jugend Rettet. Aquesta pressió per part de les autoritats italianes ha sigut el principal motiu pel qual diverses organitzacions humanitàries han decidit aquests últims mesos aturar les activitats de rescat a la zona.

L’operació policial, en què també van participar militars de la Guàrdia Costanera, va acabar amb la confiscació de «papers i material informàtic», segons la policia. «L’objectiu ha sigut documentar les activitats de recerca i rescat i comunicacions lligades al tràfic de migrants», va afegir en un comunicat.

Agents secrets

 

Les circumstàncies de l’operació, però, no són clares. Algunes fonts han apuntat, repetidament, que la investigació dels fiscals sicilians es va iniciar com a conseqüència d’una alerta llançada per voluntaris de la mateixa Save The Children que va ser enviada a un agent dels serveis secrets italians. El diari 'La Repubblica' assegura que al vaixell viatjava un agent de paisà.

«Com suggereix la mateixa ordre de registre, la documentació buscada es refereix a il·lícits comesos per terceres persones», va dir Save The Children.  [L’organització] «ha actuat sempre en el respecte de les lleis (…) i reiterem, una vegada més, que l’oenagé no està sent investigada», va insistir.

La indagació dels fiscals de Trapani, que no han sigut els únics a Itàlia que han investigat aquesta qüestió (però sí els més actius), ha comportat un revés per a les operacions de rescat al Mediterrani central. Tant, que la polseguera suscitada en l’opinió pública italiana va coincidir amb la promoció pel Govern italià i Brussel·les d’un codi de conducta per regular els rescats de les organitzacions humanitàries.

Notícies relacionades

A més a més, Roma va emprendre de forma paral·lela una negociació amb les autoritats líbies –el Govern de Trípoli de Faiez Serraj, reconegut per l’ONU, i el del general Khalifa Haftar– per delimitar formalment a Líbia la seva àrea de recerca i rescat, amb el propòsit de frenar la immigració des d’aquest país. De la mateixa manera, Itàlia va anunciar ajudes econòmiques i inversions amb el mateix propòsit.

Segons les últimes dades de Frontex, fins al setembre van arribar a través del Mediterrani central 104.800 immigrants, el 20% menys que en el mateix període de l’any anterior. El descens durant el tercer trimestre de l’any, informa l’agència, ha arribat a la xifra més baixa des del 2014, encara que, a la vegada, afegeix la mateixa font, s’han reactivat altres perilloses rutes a través de Turquia, Tunísia i Algèria.