La protesta contra la reforma laboral de Macron perd força

La tercera mobilització en un mes reuneix a París entre 5.500 i 25.000 manifestants

El Govern inicia la segona fase de les reformes per modificar les prestacions per desocupació i la formació

zentauroepp40602957 topshot   protestors march during a demonstration called by 171019190205

zentauroepp40602957 topshot protestors march during a demonstration called by 171019190205 / LIONEL BONAVENTURE

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

La protesta contra la reforma laboral aprovada a finals de setembre pel Govern francès perd força. El front sindical segueix dividit i té cada vegada més dificultats per treure la gent al carrer. Mentrestant, l'Executiu ha girat full i ha obert aquesta setmana la primera ronda de contactes amb els sindicats per posar en marxa la modificació del sistema de formació i de les prestacions per desocupació.

Dues centrals, la CGT i Solidaires, havien convocat per a aquest dijous una nova jornada de mobilització en contra de la reforma, la tercera en un mes. No obstant, el nombre de manifestants ha sigut notablement inferior tant a París com a les principals capitals de província que es van sumar a la crida.

El dia 12 de setembre, van desfilar 223.000 persones a tot el país; el 21 de setembre ho van fer 132.000. A la capital, la policia va comptabilitzar aquest dijous 5.500 manifestants, 25.000 segons els sindicats. 

“Estem decidits a anar fins al final. És una jornada més i no serà l'última”, va declarar no obstant el secretari general de la CGT, Philippe Martínez, a la capçalera de la manifestació de Marsella.

Divisió sindical

Els sindicats comparteixen el diagnòstic que algunes de les mesures contemplades en la nova llei deterioren els drets dels treballadors, però no es posen d'acord sobre la manera d'actuar i molts pensen que convindria orientar la protesta cap al nou tram de reformes que prepara l'Executiu amb l'objectiu d'aprovar-les a l'abril.

La desunió sindical ha permès al Govern esquivar les resistències a la reforma que el president Emmanuel Macron havia promès durant la campanya electoral. Abans de l'estiu es va llançar una fase de concertació amb els agents socials per complir amb el calendari anunciat i tenir a punt el mes de setembre les anomenades ordenances, és a dir els decrets ministerials que permeten aprovar una llei amb el vistiplau previ del Parlament però sense sotmetre-la a debat per accelerar el procediment legislatiu.

Notícies relacionades

El diari oficial va publicar el 23 de setembre les cinc ordenances que modifiquen l'actual codi laboral francès amb les quals, entre altres coses, es facilita l'acomiadament, es limiten les indemnitzacions i es resta poder als sindicats en la negociació de les condicions laborals. “És la mort del sindicalisme a les empreses. No hi haurà tallafoc sobre la jornada laboral perquè la negociació no serà sectorial”, es lamentava un manifestant.

Una llei en vigor

El primer ministre, Edouard Philippe, ha recordat aquest dijous als sindicats que “les ordenances estan firmades, publicades i en vigor”. El 24 d'octubre està prevista una nova mobilització en què els convocants esperen aconseguir més unitat.