NOVA GENERACIÓ DE MANDATARIS

La jove líder laborista Jacinda Ardern serà la primera ministra de Nova Zelanda

La carismàtica dirigent, de 37 anys, aconsegueix formar coalició amb els nacionalistes i els verds i desbancar els conservadors

undefined40598371 leader of the labour party jacinda ardern speaks at a press 171019193153

undefined40598371 leader of the labour party jacinda ardern speaks at a press 171019193153 / MARTY MELVILLE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La líder del Partit Laborista de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, de 37 anys, serà la pròxima primera ministra del país gràcies a un acord de coalició, tot i que la seva formació no va ser la més votada en les eleccions del setembre.

«Em sento extraordinàriament honrada i privilegiada d’estar en la posició de formar un Govern», va dir ahir Ardern al confirmar el pacte amb la formació nacionalista New Zealand First (Nova Zelanda Primer). Les dues forces i el tradicional aliat dels laboristes, el Partit Verd, integraran «un Govern progressista liderat pels laboristes», va remarcar Ardern, que es convertirà en la tercera dona a governar Nova Zelanda i en la primera ministra més jove de la història del país.

UNA ALTRA DE JOVE / «Ens assegurarem que som un Govern actiu que treballa al costat de les persones per satisfer les seves necessitats», ha apuntat la líder laborista, que se suma a la nova generació de joves dirigents mundials, com el flamant primer ministre austríac, Sebastian Kurz (31 anys); l’irlandès, Leo Varadkar (38), o el president francès, Emmanuel Macron (39).

L’actual primer ministre i líder del Partit Nacional (centredreta), Bill English, ha demanat a Ardern que es prengui «molt seriosament» la seva futura posició. El Partit Nacional, en el poder des del 2008, es va imposar en els comicis celebrats el 23 de setembre amb el 45% dels vots, que li van donar 56 dels 120 escons del Parlament neozelandès, als quals se suma un parlamentari del seu aliat Partit ACT. Un nombre insuficient per formar Executiu davant els 63 que sumen laboristes (46 escons i un 37%), Nova Zelanda Primer (9 i un 7,2%) i el Partit Verd (8 i 6,3%).

Notícies relacionades

El líder de Nova Zelanda Primer i probable viceprimer ministre, Winston Peters, va confirmar el suport de la seva formació als laboristes i va destacar que la majoria de ciutadans va votar «per un canvi de govern».

Filla d’un expolicia, exfeligresa mormona i graduada en Comunicacions, Ardern ja havia sigut la parlamentària més jove del país el 2008, després de tornar d’un periple per l’estranger en què va treballar en una cuina popular a Nova York i va formar part d’un equip de consultors de l’aleshores primer ministre britànic, Tony Blair. Va prendre el comandament dels laboristes a menys de dos mesos de les eleccions, després de la dimissió d’Andrew Little davant els mals resultats que li vaticinaven els sondejos. Amb una imatge moderna i liberal, va desencadenar la Jacindamania i ha aconseguit que el seu partit torni al poder després de vuit anys a l’oposició. La jove líder laborista va garantir ahir que complirà les seves promeses electorals. 

Temes:

Nova Zelanda