CONCLAVE A PEQUÍN

Xi Jinping subratlla l'èxit del model de la Xina per sobre de l'occidental

El president xinès inaugura el XIX Congrés del PCX amb un discurs tan optimista com prudent en què anuncia una nova era i crida a fer més pinya

zentauroepp40583351 chinese president xi jinping arrives for the opening session171018083949

zentauroepp40583351 chinese president xi jinping arrives for the opening session171018083949 / Mark Schiefelbein

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha entrat en una nova era en què es multipliquen les oportunitats i els perills i que exigirà molta disciplina. Ho va afirmar ahir el president xinès, Xi Jinping, en un discurs d’inauguració del 19è Congrés del Partit Comunista (PCX) amb què va emfatitzar la seva transcendència en la història del país i va reivindicar els èxits del seu model davant del d’Occident.

«La situació interna i a l’exterior està patint profunds canvis. El desenvolupament de la Xina segueix en una fase d’importants oportunitats. Les perspectives són brillants, però els desafiaments també són seriosos. El socialisme amb característiques xineses entra en una nova era», va resumir Xi davant els gairebé 2.300 delegats al Gran Palau del Poble, de la paret més noble del qual pengen una falç i un martell.

Va ser el discurs d’un líder carismàtic, encès i amb les inflexions de veu marcades a la recerca de l’aplaudiment, animant els presents a seguir-lo en el camí cap a la grandesa del país i apuntant més al cor que al cap. La seva intervenció va marcar les diferències amb els seus predecessors i especialment amb l’àton Hu Jintao, epítom del grisenc tecnòcrata que abunda en el gremi polític i que es va ventilar el discurs de l’anterior congrés en una hora i mitja amb una ortodoxa radiografia d’èxits, problemes i directrius.

La intervenció de Xi, de 65 pàgines en la versió anglesa i gairebé tres hores i mitja, voreja els paràmetres castristes i subratlla que disfruta sota els focus, és igual que estigui envoltat de l’elit capitalista global al Fòrum de Davos o dels seus camarades. El títol del discurs ja insinuava un matí llarg: 'Assegurar una victòria decisiva en la construcció d’una societat moderadament pròspera en tots els seus aspectes i lluitar per al gran èxit del socialisme amb característiques xineses d’una nova era'.

Xi va demanar als seus companys que facin pinya i lluitin pel progrés del país. «Cada un de nosaltres ha de fer més per sostenir el lideratge del partit i el sistema socialista amb característiques xineses i oposar-se a totes les declaracions i accions que el minin, el distorsionin o el neguin».

En la seva intervenció, que serveix de balanç del seu primer mandat, el president va incidir més en els èxits que en els fracassos amb un esperit crític més matisat del que era habitual. El missatge que batega és que la Xina funciona i val més perseverar en el rumb que canviar-lo. «No hem de copiar mecànicament els sistemes polítics d’altres països», va dir.

Miracle xinès

La premsa oficial s’ha esforçat els últims dies a subratllar els desastres al món del que anomenen sistemes democràtics «de confrontació» en contrast amb la seva harmoniosa «democràcia de consens». El miracle xinès descansa, segons aquesta visió, en el menyspreu de Pequín cap aquestes fórmules liberals que Occident li ha suggerit durant dècades i que van enfonsar l’antiga Unió Soviètica.

Els aplaudiments més estridents es van sentir després de la menció de Xi a la lluita contra la corrupció, el segell personal de la seva política. Més d’un milió dels 90 milions de membres del partit han sigut castigats, segons xifres oficials. Tampoc van faltar ingredients habituals del discurs oficial de Pequín de l’última dècada com la defensa del medi ambient, les reformes econòmiques o la sobirania nacional. L’última al·ludeix tant a les larvades tensions al Tibet, la regió uigur de Xinjiang o Taiwan com als nous anhels separatistes a Hong Kong o les illes artificials que la Xina aixeca en aigües discutides pels seus veïns.

Contra el neoproteccionisme

Notícies relacionades

Xi també va prometre que la Xina lluitarà pel lliure comerç en un context inquietant pel neoproteccionisme de Washington o Londres. El president va assegurar que obrirà «les portes al món» i permetrà més presència de les companyies estrangeres al seu mercat intern. Els laments en aquest aspecte no han escassejat els últims anys.

Aquesta és a grans trets la recepta que va presentar Xi, amanida amb un efervescent nacionalisme que li dona un nou aire. 

Temes:

Xina Xi Jinping