EL DRAMA MIGRATORI

L'ONU denuncia condicions infrahumanes de 20.500 refugiats i immigrants a Líbia

La localitat costanera s'havia convertit en el principal punt de partida d'immigrants clandestins cap a Europa

zentauroepp40484566 migrants walk after receiving food at a detention center in 171017174912

zentauroepp40484566 migrants walk after receiving food at a detention center in 171017174912 / HANI AMARA

2
Es llegeix en minuts

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) i l'Organització Mundial de les Migracions (OIM) han denunciat aquest dimarts a Ginebra les condicions infrahumanes en què hi havia 20.500 immigrants i refugiats retinguts per contrabandistes i traficants a Líbia, dels quals 6.000 encara no han sigut alliberats. 

Uns 20.500 refugiats i immigrants estan en centres de detenció o segueixen sent ostatges de traficants Sabratha, una ciutat a l'oest de Líbia a la costa del Mediterrani, a uns 80 quilòmetres de Trípoli, que s'havia convertit en plataforma de sortida dels migrants cap a Europa.

L'ACNUR ha assenyalat que les autoritats líbies detenen en aquest lloc més de 14.500 immigrants i refugiats que estaven en mans dels traficants a Sabratha i els seus voltants.

Els immigrants van ser trobats en granges, cases i magatzems quan una força de seguretat lleial al Govern libi d'unitat nacional va expulsar de la ciutat una milícia rival a principis d'aquest mes d'octubre.

Ara estan sent transferits cap a centres de detenció on organitzacions humanitàries poden almenys oferir-los assistència, segons ha assenyalat en una roda de premsa a Ginebra Andrej Mahecic, responsable de comunicació de l'ACNUR.

Les autoritats estimen que unes 6.000 persones encara estan en poder dels traficants, segons ha precisat Mahecic.

Impunitat total

Des de la caiguda el 2011 del règim de Muammar Gaddafi, Sabratha s'havia convertit en el principal punt de partida de la immigració clandestina, ja que els traficants van aprofitar el buit de seguretat i actuaven en una impunitat total.

"Els nostres col·legues a la zona van descriure una situació d'abús i patiment a una escala sorprenent. La majoria dels rescatats diuen que van patir abusos, incloent violacions i explotació sexual. Molts diuen que els van pegar i van obligar a treballar durant hores sense aigua ni menjar", ha assenyalat el portaveu de l'ACNUR, William Spindler. 

"Entre els que han patit abusos a mans dels traficants hi ha dones embarassades i nadons", ha remarcat Mahecic, que ha afegit que centenars de persones han sigut trobades sense roba ni sabates, i altres centenars han explicat que no havien menjat durant diversos dies.

 Nens no acompanyats

L'ACNUR també ha revelat la presència d'"un nombre preocupant de nens no acompanyats i separats de les seves famílies, molts en edats compreses entre només uns mesos i 6 anys", que han perdut els pares en el curs del viatge cap a Líbia o en els recents combats a Sabratha.

Sabratha, que és a 150 quilòmetres de la frontera amb Tunísia, és un dels centres d'operacions de grups radicals vinculats al grup gihadista tunisià Ansar al-Xaria i a la branca líbia de l'Estat Islàmic.

Notícies relacionades

Durant les últimes setmanes, hi va haver greus enfrontaments entre milícies líbies que lluitaven tant pel control de la ciutat com contra els grups gihadistes i contra els traficants.

L'agència de l'ONU ha reiterat la seva crida a una acció urgent a nivell internacional per respondre a la crisi a Líbia, així com l'obertura de noves vies legals perquè els immigrants subsaharians puguin arribar a Europa.