La factura del 'brexit' encalla les negociacions

El negociador en cap de la UE constata que Londres i Brussel·les estan en un impàs preocupant

Barnier encara no proposarà a la cimera de Brussel·les passar a la negociació sobre la relació comercial

zentauroepp40511201 br01 bruselas  b lgica  12 10 2017   el ministro brit nico p171012152146

zentauroepp40511201 br01 bruselas b lgica 12 10 2017 el ministro brit nico p171012152146 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les negociacions del 'brexit' estan encallades. La falta de claredat i concreció del Govern de Theresa May sobre els compromisos financers que està disposat a assumir després de la sortida britànica a finals del març del 2019 ha portat les converses a un punt mort. “Estem en un impàs que és extremadament preocupant per a milers de projectes a Europa i per als contribuents”, ha advertit el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, com a colofó a la cinquena ronda de negociacions celebrada aquesta setmana a la capital europea.

La principal conseqüència d'aquest bloqueig és que la setmana que ve l'exministre i excomissari francès no proposarà als caps d'Estat i de Govern de la UE, que es reuneixen el 19 i 20 d'octubre a Brussel·les, passar a la segona fase de les negociacions, que inclou determinar la futura relació comercial. “No estic en disposició de proposar al Consell Europeu la setmana que ve obrir converses sobre la futura relació. Aquesta relació futura exigeix confiança. I aquesta confiança vindrà amb claredat i respecte de tots els compromisos que hem pres a 28”, ha recordat.

Que les negociacions no van al ritme esperat no és cap secret. L'objectiu inicial que es van fixar Brussel·les i Londres, donat el limitat temps que tenen per intentar negociar un divorci ordenat, era constatar “prou progressos” per a la cimera de finals d'octubre en relació amb les tres prioritats d'aquesta primera fase de negociació: drets dels ciutadans, frontera amb Irlanda i factura. “Aquesta setmana hem treballat amb un esperit constructiu i hem clarificat alguns punts però no hem aconseguit grans passos endavant”, ha lamentat Barnier.

Londres no concreta

Londres segueix sense estar disposada a concretar quants diners està disposat a pagar a la resta de socis europeus quan surti del club el 29 de març del 2019. La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar durant el seu recent discurs a Florència que respectarien els compromisos i es va mostrar disposada a pagar 20.000 milions d'euros, però de moment segueixen sense precisar la xifra que a Brussel·les ja han xifrat en una forquilla d'entre 60.000 i 100.000 milions d'euros.

“Aquesta setmana el Regne Unit ens ha repetit que encara no està preparat per precisar aquests compromisos. No hi ha hagut negociació només converses tècniques”, ha precisat Barnier. “Aquest no és el procés per acordar compromisos concrets. Ja hem deixat clar que això només serà possible més endavant”, s'ha escudat el negociador britànic, David Davis.

Segons Brussel·les, els termes del divorci han de quedar clars abans que els dos blocs puguin començar a parlar sobre les seves futures relacions. Londres insisteix en el contrari. Per “donar certesa”, ha dit Davis, “necessitem parlar sobre el futur”. I el negociador britànic vol que els líders europeus modifiquin el mandat de Barnier i li ordenin en la pròxima cimera de Brussel·les passar a la segona fase per començar a parlar del futur acord comercial perquè és en interès “del Regne Unit i d'Europa”, ha proclamat.

Més obstacles

Notícies relacionades

Tot i les obertes diferències que enfronten un i altre bàndol, Barnier s'ha esforçat per oferir un missatge optimista. “Segueixo convençut que amb voluntat política podrem aconseguir avanços decisius en els pròxims dos mesos”, ha assegurat. “Hi ha moments de tensió en totes les negociacions. L'important és el Consell Europeu de l'octubre. Espero que li donin a Michel Barnier els mitjans per progressar”, ha insistit el secretari d'Estat britànic.

La factura no és, en tot cas, l'únic obstacle. També falta concreció en matèria de drets dels ciutadans. Per exemple, els drets de vot, l'exportació de prestacions socials, els drets a la reunificació familiar de per vida que exigeix la UE o el paper de garant del Tribunal de Justícia de la UE. De moment ningú descarta un fracàs en les negociacions. “Estem preparant tots els escenaris”, assegura Londres. “Un no acord seria un molt mal acord” però “estem preparats per a totes les eventualitats”, afegeix Brussel·les.