ESTAT D'EMERGÈNCIA

Els incendis de Califòrnia avancen sense control i ja han causat 23 morts

Els focs han arrasat més de 69.000 hectàrees i han forçat l'evacuació de més de 50.000 persones

72.000 hectàrees i 3.500 vivendes han quedat calcinades a Califòrnia. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Els bombers i serveis d’emergència no poden controlar els devastadors incendis del nord de Califòrnia que ja han deixat almenys 23 morts i que s’han estès en les últimes hores fins a arrasar prop de 69.000 hectàrees. La dispersió i varietat dels incendis actius dificulta el càlcul d’evacuats i afectats pels focs, però segons 'Los Angeles Times', que cita estimacions oficials, un mínim de 50.000 persones segueixen desplaçades a causa de l’amenaça de les flames. Centenars estan desaparegudes.

Les últimes dades facilitades pel Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de Califòrnia apunten l’existència de 22 focus que avancen fora de control principalment pels comtats de Sonoma i Napa, dues zones conegudes per les seves vinyes.

Devastació i mort

L’incendi més gran de tots és el que s’ha produït a l’Atlas, que als comtats de Napa i Solano ha arribat a calcinar més de 17.000 hectàrees i que únicament s’ha controlat en un 3%. També suposa una important amenaça el foc de Tubbs, que només s’ha controlat en un 10% als comtats de Sonoma i Napa i que ha arrasat fins al moment més d’11.000 hectàrees i ha ocasionat com a mínim la mort de 13 persones.

En total, el foc ha destruït un mínim de 3.500 edificis, incloent-hi estructures de tota mena. Les imatges de les televisions locals mostren zones completament destruïdes pel pas de les flames, que han deixat barris sencers calcinats i cases i vehicles reduïts a cendres.

En una conferència de premsa, l’agutzil del comtat de Sonoma, Robert Giordano, va mostrar la seva preocupació davant les previsions meteorològiques que apunten a un possible augment de la velocitat dels vents, cosa que podria dificultar els esforços dels bombers per sufocar les flames.

Serveis d’emergències locals, estatals i federals treballen conjuntament en les tasques d’extinció després que el president dels Estats Units, Donald Trump, aprovés dimarts la declaració de desastre a Califòrnia. Més de 8.000 bombers lluiten sobre el terreny contra les flames, recolzats des de l’aire per més de 70 helicòpters i 30 avions cisterna. L’estat ha rebut reforços des de Nevada, Washington, Oregon i Arizona.

Giordano va assegurar també que la seva prioritat és continuar amb les evacuacions dels residents afectats i va assenyalar que s’han rebut informacions sobre 670 persones desaparegudes, 110 de les quals ja han sigut localitzades.

Origen desconegut

Els incendis de Califòrnia van començar, per causes que encara es desconeixen, diumenge passat cap a les 22.00 hora local i es van expandir amb rapidesa des del comtat de Napa.

Notícies relacionades

L’octubre és tradicionalment a Califòrnia un mes d’alt risc d’incendis pels coneguts popularment com a «vents del diable», unes ràfegues d’aire que, juntament amb les altes temperatures i la sequedat de la malesa passat l’estiu, afavoreixen la propagació del foc.

Una de les localitats més afectades pels incendis és Santa Rosa, ciutat de 175.000 habitants situada uns 90 quilòmetres al nord de San Francisco. Els mitjans de comunicació locals mostren imatges de la gran devastació que han provocat les flames al seu pas per la localitat. Alguns barris, completament arrasats, semblen zones de guerra.