FINAL D'UN SEGREST

Alliberada una família nord-americana segrestada pels talibans a l'Afganistan fa cinc anys

La parella, que va tenir tres fills en captiveri, va ser raptada durant un viatge per exrepúbliques soviètiques

Joshua Boyle, la seva dona, Caitlan Coleman, i els seus tres fills seran traslladats ben aviat als Estats Units. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Washington

L'Exèrcit pakistanès ha confirmat l'alliberament d'una família nord-americana que estava en mans talibanes des de fa cinc anysJoshua Boyle, la seva dona, Caitlan Coleman, i els seus tres fills han sigut transferits al Pakistan des de l'Afganistan, on van ser segrestats pels talibans el 2012. Ben aviat seran traslladats als Estats Units.

"Tots els ostatges han sigut recuperats sans i estalvis i seran repatriats al seu país d'origen", ha detallat en un comunicat l'oficina de comunicació militar pakistanesa. Els militars han explicat que la intel·ligència nord-americana els va informar que els segrestats havien sigut traslladats a territori pakistanès l'11 d'octubre a través de la zona tribal de Khurram, fronterera amb l'Afganistan.

Boyle i Coleman van ser segrestats el 2012 a l'Afganistan, on havien viatjat com a part d'un periple per diverses exrepúbliques soviètiques centreasiàtiques, entre elles, l'Uzbekistan, el Kirguizistan i el Tadjikistan. Els talibans van publicar el desembre del 2016 un vídeo de la parella acompanyada per dos dels seus fills nascuts en captiveri en què demanaven ajuda al president dels EUA, Barack Obama, i al seu successor, Donald Trump.

"Moment positiu"

L'alliberament de Boyle, Coleman i els seus fills es dona en un moment de tensions entre el Pakistan i els EUA, després que el president nord-americà, Donald Trump, afirmés el 21 d'agost que Islamabad hi tenia "molt a perdre" si continua "albergant" terroristes. No obstant, Trump ja ha celebrat l'alliberament i ha assenyalat que és un "moment positiu" entre els dos països.

Islamabad va negar les acusacions i va ajornar diversos viatges oficials entre els dos països, entre ells el del ministre d'Exteriors, Khawaja Asif, que va viatjar a Washington set setmanes després.

Notícies relacionades

El Parlament pakistanès va aprovar per unanimitat el 30 d'agost una resolució que proposava el tancament de les rutes de proveïment cap a l'Afganistan per a les forces dels Estats Units i l'OTAN.

Després de l'alliberament de la família, Trump ha assenyalat que la cooperació del Govern pakistanès "és un senyal que està complint els desitjos dels Estats Units que faci més per proporcionar seguretat a la regió". "Esperem veure aquesta mena de cooperació i treball en equip per ajudar a assegurar l'alliberament dels altres ostatges i en les nostres futures operacions conjuntes contra el terrorisme", ha insistit Trump.