CONFLICTE REGIONAL

Bagdad ordena la detenció del comitè electoral del referèndum del Kurdistan

La justícia al·lega que els organitzadors de la votació van desobeir el Tribunal Suprem de l'Iraq

mbenach40460444 in this picture taken on september 25  2017 and provided by 171011173137

mbenach40460444 in this picture taken on september 25 2017 and provided by 171011173137 / Baderkhan Ahmed

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Un tribunal de Bagdad ha emès aquest dimecres una ordre d'arrest contra els membres i el president de l'Alt Comitè per al Referèndum d'independència que va tenir lloc el 25 de setembre passat al Kurdistan iraquià. El tribunal considera que el comitè, al convocar la votació, va desacatar l'ordre del Tribunal Suprem iraquià, que va decretar la suspensió del referèndum.

Des de la celebració dels comicis, el Govern central iraquià, liderat pel primer ministre Haider al-Abadi, ha estat prenent mesures per forçar el líder kurd de l’Iraq, Massud Barzani, a abandonar la seva aposta per la independència. Des de fa setmanes no hi ha vols internacionals que arribin a les principals ciutats del Kurdistan iraquià, i la seva frontera amb l’Iran ha sigut tancada.

Al flanc nord, Turquia amenaça de fer el mateix. I d’apujar l’aposta: fins ara, el millor soci econòmic d’Erbil (la capital del Kurdistan iraquià) era Ankara; i el seu negoci, el petroli. Però després de la votació independentista, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va dir que a partir d’aquell moment, Turquia negociarà amb Bagdad i no amb Erbil. I aquest dimarts passat, el Govern central iraquià va anunciar l’inici de la construcció d’un oleoducte que unirà l’Iraq i Turquia sense passar per la regió kurda. «No podem estar amb els braços plegats davant els intents de desfer la unitat del país, perquè això conduiria a més problemes», va assegurar ahir Abadi.

LLISTA NEGRA

Notícies relacionades

I la pressió segueix: el Consell Nacional de Seguretat de l’Iraq va explicar aquesta setmana que havia confeccionat una llista de noms de treballadors i funcionaris del Govern regional del Kurdistan iraquià els quals acusen de participar en l’organització del referèndum. Entre aquests hi podria haver el nom del president kurd, Massud Barzani, que va convocar la votació en primer lloc. «Alguns noms estan en aquesta llista. Prendrem mesures legals contra ells», va amenaçar Abadi.

Erbil, temorosa de quedar aïllada, busca camins de negociació amb Bagdad. Hi ha hagut reunions i trobades lluny dels focus, però la posició oficial del primer ministre Abadi és contundent: «No debatrem amb ningú fora que facin marxa enrere».