JOVES SENSE PAPERS ALS EUA

Trump condiciona el futur dels 'dreamers' a una reforma migratòria

La Casa Blanca planteja una llarga llista de mesures draconianes per restringir la immigració i blindar la frontera

mbenach39957457 activists pray at the wall between mexico and us during a pr171009210836

mbenach39957457 activists pray at the wall between mexico and us during a pr171009210836 / GUILLERMO ARIAS

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Casa Blanca ha posat preu al futur dels 'dreamers', que és com es coneix els 690.000 immigrants indocumentats que van arribar als Estats Units de petits, i als quals Barack Obama va voler protegir de la deportació concedint-los permisos de treball i estudis. El preu és una llista de 70 propostes draconianes per endurir els criteris d’immigració i blindar la frontera meridional del país, dos dels objectius que Donald Trump es va marcar durant la seva campanya. Aquest llistat inclou el finançament per aixecar el mur amb Mèxic, canvis en les lleis amb la intenció de poder deportar en calent els menors centreamericans que arriben sols, així com  la contractació de 10.000 nous agents d’immigració.

No és clar si les condicions de l’Administració són un punt de partida per negociar o un document de mínims sense marge per al compromís, cosa que en dificultaria enormement la tramitació a les cambres. «La prioritat del Congrés hauria de ser salvar vides americanes, protegir els llocs de treball nord-americans i preservar el benestar de les nostres comunitats. Aquestes reformes aconsegueixen tot això», va dir diumenge un alt càrrec de l’Administració, deixant en evidència que la Casa Blanca segueix equiparant la immigració il·legal amb la criminalitat i la precarització de l’ocupació. Aquest ha sigut un dels mantres de Trump, que ha utilitzat reiteradament els sensepapers com a boc expiatori per explicar molts dels mals que afligeixen el país.

Moneda de canvi

Ara el president ha optat per convertir els 'dreamers' en moneda de canvi per implementar la reforma integral de la immigració que perseguia. Un escenari que es deriva de la decisió que va adoptar el mes passat, quan va rescindir la llei que protegia el col·lectiu, de manera que els tornava a deixar en uns llimbs legal i donava sis mesos al Congrés perquè formulés una alternativa. Un termini que s’acaba al març. Tant els demòcrates com molts republicans volen estendre el blindatge dels 'dreamers', una opció a què Trump també ha donat suport, però la seva llarga llista de condicionants posa en dubte que pugui tirar endavant.

Limitar les cartes verdes

Notícies relacionades

«L’Administració no pot dir que aspira seriosament a un acord o que vol ajudar els 'dreamers' quan posa com a punt de partida una llista que constitueix un anatema per a la comunitat d’immigrants i la gran majoria dels nord-americans», han dit els líders de la minoria demòcrata al Congrés. A més a més d’aconseguir els fons per construir el mur, l’Administració vol restringir els criteris per sol·lici-tar asil als Estats Units, deixar sense fons federals les anomenades  «ciutats santuari» que protegeixen els indocumentats i obligar les empreses a consultar l’estatus immigratori de cada potencial empleat abans de contractar-lo. Fins ara, aquest sistema és voluntari.

També aspira a limitar la concessió de cartes verdes (la residència permanent) als fills menors i els cònjuges dels immigrants. Cap d’aquestes propostes és necessàriament nova. La novetat consisteix que la Casa Blanca no els havia esgrimit fins ara com a condició per arribar a un acord en relació amb els 'dreamers'. Les nuvolades tornen a ennegrir el seu futur.

Un senador republicà adverteix que Trump podria provocar la "tercera guerra mundial"

Les seves declaracions arriben després de diverses setmanes d’enfrontaments dialèctics a les xarxes socials, on s’ha escenificat el divorci entre els dos dirigents. No sempre ha sigut així, perquè durant la campanya, Corker va assessorar Trump en política exterior i va arribar a sonar com un dels candidats per ser secretari d’Estat