DESASTRE NATURAL

Una forta tempesta causa nou morts a Alemanya i Polònia

El temporal huracanat 'Xavier' també deixa destrosses i paralitza aeroports i trens al nord i l'est del país

undefined40423361 a tree has crashed on cars during a heavy storm in berlin  g171006125653

undefined40423361 a tree has crashed on cars during a heavy storm in berlin g171006125653 / Michael Sohn

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els desastres meteorològics estan protagonitzant una segona meitat de l’any particularment dura. Després que els huracans 'Irma', 'Harvey' i el recent 'María' hagin arrasat part del Carib, la costa sud dels Estats Units i Puerto Rico, un fort temporal –salvant les distàncies– també ha arribat al cor d’Europa. Malgrat tenir un impacte inferior als que han sacsejat l’Atlàntic, la tempesta coneguda com a 'Xavier' també ha tingut fortes repercussions en un escenari poc habituat a aquests fenòmens, i ha causat fins a nou morts, set a Alemanya i dos a Polònia, i uns 60 ferits, i deixant un important rastre de destrosses.

Segons un balanç preliminar ofert per la policia alemanya, la majoria de les víctimes van morir a causa de la caiguda d’arbres sobre els seus vehicles als estats federats d’Hamburg, Brandenburg, Berlín i Mecklenburg-Pomerània Occidental, al nord i l’est del país. La severitat d’aquest inusual temporal huracanat, amb vents de fins a 180 quilòmetres per hora, va portar dijous el cos de bombers de la capital alemanya a declarar l’estat d’emergència i les autoritats hamburgueses a demanar als seus ciutadans que no sortissin de casa.

A més a més, es van cancel·lar vols als aeroports de Berlín, Bremen, Hamburg i Hannover, i els serveis de trens i busos també es van veure afectats. A Düsseldorf, els forts vents van complicar l’aterratge d’un avió Airbus A380 procedent de Dubai. Encara que el temporal ja havia deixat enrere Alemanya, el transport públic encara no estava ahir totalment normalitzat i persistien els endarreriments i les rutes suspeses. Aquesta situació afectava també altres estats del país, com Schleswig-holstein, Bremen i Baixa Saxònia.

I després, Polònia

Notícies relacionades

El temporal 'Xavier' va obligar les autoritats alemanyes a declarar l’alerta 3, el segon nivell màxim, per als ciutadans de les àrees afectades. La complicada situació va impedir dijous a moltes persones tornar a les seves llars. Per ajudar els afectats, la companyia ferroviària Deutsche Bahn va proporcionar espais als seus trens aturats i va distribuir begudes. Aquest va ser el cas a la ciutat de Kassel, on es va haver de donar espai a unes 1.000 persones. Altres organitzacions van proporcionar menjar. En altres localitzacions els afectats van ser distribuïts en escoles reconvertides en refugis d’emergència.

Durant la nit de dijous, la tempesta també va afectar la veïna Polònia, on en les seves primeres hores havia causat dos morts i 39 ferits. Aquests vents particularment violents també havien deixat fins a 500.000 llars de l’oest del país sense energia i uns 890 edificis afectats. Els bombers estaven ahir netejant les zones en les quals el temporal ja ha amainat i retirat els al voltant de 9.000 arbres que han caigut.