CRIM A L'AMAZONES

El Brasil investiga una massacre d'indígenes amazònics

El Govern conservador de Michel Temer ha retallat el pressupost de l'agència oficial que protegeix els pobles indígenes dels explotadors de recursos

zentauroepp455137 guarani indian children listen during the official presentat170913130613

zentauroepp455137 guarani indian children listen during the official presentat170913130613 / DARIO LOPEZ-MILLS

3
Es llegeix en minuts
Anna Josa Marrón

El Ministeri Públic Federal de l'estat Amazones, al Brasil, manté oberta una investigació per la denúncia d'una massacre de més de 10 integrants d'un poble indígena no contactat. Diversos treballadors de la Fundació Nacional de l'Indi (FUNAI), l'òrgan indigenista oficial del Brasil, han confirmat que entre els assassinats hi ha dones i nens. 

El crim s'atribueix als miners d'or il·legals que s'estan movent en un remot riu amazònic. Segons Survival, moviment global per als drets dels pobles indígenes, els buscadors han presumit de les morts i han mostrat els seus "trofeus" en una localitat pròxima. 

La FUNAI i la fiscalia general estan investigant el cas. De moment, dos dels presumptes criminals han sigut detinguts. "Hi ha una investigació del cas oberta, però no en puc donar detalls per no perjudicar les indagacions", ha declarat el fiscal federal Pablo Beltrand. 

Interès polític

Si es confirmen els assassinats, el Brasil hauria de fer front a unes conseqüències més que evidents de les retallades pressupostàries a la FUNAI. Aquesta agència protegeix prop d'un milió d'indígenes i les seves reserves, però des del canvi del Govern l'abril del 2016 està fent front a una retallada econòmica imposada pels polítics conservadors. L'organització Survival ha denunciat que les "retallades dràstiques" han repercutit "directament en els centres de vigilància que controlen l'entrada de forans en terra d'indígenes aïllats". 

De fet, el president del Brasil, Michel Temer, que ha permès l'explotació minera de 4,7 milions d'hectàrees a l'Amazònia, manté vincles estrets amb el 'lobby' més poderós del negoci agrari antiindígena. Laura de Luis, portaveu de l'oenagé Survival, explica que el Govern de Temer ha portat a terme polítiques per reduir la despesa pública, però atén les "pressions de la bancada ruralista per perjudicar els drets indígenes". Al Brasil hi ha una "pressió enorme sobre els territoris indígenes per obrir-los a l'explotació minera, fustera i agroramadera", ha denunciat aquesta portaveu a EL PERIÓDICO. 

A més, Gustavo Souza, membre de la FUNAI, ha advertit que "amb les retallades d'aquest any, l'equip de l'agència que treballa a la zona s'ha reduït a la meitat". En la mateixa línia, Judith Schleicher, investigadora de la Universitat de Cambridge, ha declarat que "les iniciatives de conservació local mereixen més suport polític, financer i legal del que reben actualment", durant la presentació d'un estudi per a la lluita contra la desforestació il·legal a les comunitats indígenes de l'Amazones. 

Drets dels pobles indígenes

El crim va passar a finals d'agost a la vall de Javari, una de les reserves indígenes més extenses del Brasil, situada a l'extrem oriental del país, molt a prop de la frontera amb el Perú i al costat del riu Jandiatuba, que banya diverses reserves indígenes a l'estat brasiler d'Amazones. Allà hi viuen més pobles indígenes aïllats que en cap altre lloc del món.

La portaveu de Survival ha declarat que "l'elit política del país està intentant perjudicar els drets territorials dels pobles indígenes per poder ocupar amb impunitat les seves terres i obtenir beneficis econòmics a costa de l'explotació dels recursos que hi ha". Així mateix, l'organització ha alertat que "s'està desmantellant la protecció de les terres que habiten les tribus no contactades".

Notícies relacionades

Actualment al Brasil hi viuen al voltant de 240 tribus que sumen gairebé un milió de persones en total. Aquests pobles indígenes poden disfrutar plenament de "tots els drets humans i les llibertats fonamentals reconeguts a la Carta de les Nacions Unides i la Declaració Universal de Drets Humans", tal com recull la Declaració de l'ONU sobre els drets dels pobles indígenes aprovada el setembre del 2007.

Les Nacions Unides i la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) van condemnar aquest atac als pobles indígenes, una massacre que suposa "un retard de dècades en la lluita pels drets dels pobles indígenes i tribals, i que amenaça amb destruir moltes de les tribus brasileres", ha dit la portaveu de Survival.