CONSELL DE MINISTRES

El Govern rebutja extradir a Turquia el periodista Yalçin per ser refugiat

Suècia ha acreditat davant Espanya la condició d'asilat del periodista

El periodista va aconseguir aquesta condició a Suècia just per la repressió del país que ara el reclama

mbenach40340422 gr5092  madrid  29 09 2017   el periodista y escritor sueco 170929140704

mbenach40340422 gr5092 madrid 29 09 2017 el periodista y escritor sueco 170929140704 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Govern ha optat per resoldre la reclamació de Turquia sobre el periodista de nacionalitat sueca i origen turc Halza Yalçin sense necessitat que s'hi pronunciï la justícia. El Consell de Ministres ha de donar via lliure a la tramitació judicial de qualsevol petició d'extradició, cosa que habitualment fa pràcticament de forma automàtica, perquè sigui la justícia la que s'encarregui de dirimir si es compleixen els requisits. En aquest cas ha decidit no fer-ho, per tenir Yalçin la condició de refugiat, després d'asilat i per últim haver obtingut la nacionalitat sueca, segons ha anunciat aquest divendres el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo

Yalçin ha estat a la presó a Espanya des del 3 d'agost, quan va ser arrestat a l'aeroport del Prat, durant una escala amb destí a Londres, i això va fer que saltés l'alerta de l'ordre d'arrest de la Interpol tramitada per Turquia. Aquest dijous el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno el va deixar en llibertat provisionalIsmael Moreno  després de poder acreditar que tenia un domicili a Barcelona.

El periodista, acompanyat per l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, la seva filla María, directora de la fundació que porta el nom del magistrat, la resta dels seus advocats i representants del Comitè Internacional de Premsa, ha ofert aquest divendres a Madrid una roda de premsa per agrair la solidaritat rebuda quan ja s'estava preparant a si mateix "per complir una cadena de per vida". Era el que probablement l'esperava en el cas que s'hagués acabat concedint la seva extradició a Turquia.

Garzón ha explicat que el seu cas "és paradigmàtic de com un país com Turquia, a través d'un sistema poc garantista, el pot utilitzar per perseguir 160 periodistes, que estan sent jutjats sense garanties en aquell país". Una situació que ha suposat la mobilització de la Federació Internacional de Periodistes, i els seus informes es van fer arribar al Congrés i a la Fiscalia General de l'Estat. 

Condició d'asilat

Notícies relacionades

La decisió del Consell de Ministres descansa en les obligacions contretes per Espanya com a membre de la Convenció de l'Estatut dels Refugiats i del Protocol sobre l'Estatut dels Refugiats. A Yalçin li va ser reconeguda la condició de refugiat a Suècia el 1987 i 1998. El 2006 se li va concedir la nacionalitat sueca per reforçar-li la protecció que ja li conferia l'estatut de refugiat. La llei d'extradició passiva preveu que aquesta condició sigui causa per denegar una entrega.

Garzón ha explicat que la reclamació d'extradició de Turquia era per un delicte d'opinió, encara que s'hagués vestit de terrorisme. Per això va ser rebutjada per l'Audiència Nacional. "Seria una bogeria i una gravíssima irresponsabilitat entregar persones que han mostrat una actitud crítica" amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en els seus articles, ha sostingut.