CANVIS SOCIALS

Eufòria de les dones saudites per la fi del veto a conduir

El país era l'únic al món on existia una prohibició com aquesta

zentauroepp40307614 a saudi woman rides into a car outside a mall in the saudi c170927174057

zentauroepp40307614 a saudi woman rides into a car outside a mall in the saudi c170927174057 / FAYEZ NURELDINE

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Manal al -Sharif se la veia nerviosa al volant. Era el 17 de juny 2011 i, per protestar, va decidir pujar al cotxe. Normalment, com a dona, estava obligada a seure als seients de darrere o al costat del conductor. Però aquell dia no: va decidir posar-se darrere del volant i conduir, encara que fos per una carretera poc transitada, per demostrar a les autoritats saudites que podia fer-ho. Que una dona té el dret, si vol, de conduir.

Quan ho va fer, Al -Sharif, una de les activistes de defensa dels drets de les dones més coneguda a l'Aràbia Saudita, va ser de les primeres que s'atrevien a fer-ho. Va decidir penjar-ho a internet, perquè tothom pogués veure-ho. Just després va ser detinguda, amb altres companyes seves que es van sumar a la protesta.

Aquest dimarts, no obstant, el Govern de l'Aràbia Saudita ha decidit permetre que les dones saudites puguin conduir; sis anys després que Al-Sharif i moltes altres ho fessin. El país del golf Pèrsic era l'únic territori del món amb una llei com aquesta.

«El 26 de setembre marca la fi d'una de les lleis més draconianes de la història moderna. Però nosaltres seguirem actives per observar com s'implementa la llei. No demanem res més que la igualtat total entre dones i homes», ha escrit aquest dimecres a les xarxes aquesta activista, que tot i així avisa que queda molt de camp per recórrer pel que fa als drets de les dones saudites.

«Dones que van fer campanya contra la prohibició de conduir van perdre la llibertat, la feina i la seguretat. Han sigut assetjades, empresonades i les seves famílies han sigut perseguides. Han sigut insultades i atacades», denuncia Al -Sharif, que, com la majoria de dones saudites, encara amb tot, està contenta d'haver guanyat aquesta batalla.

Obertura governamental

Aquest canvi, que permetrà que les dones puguin conduir els seus propis cotxes a partir del juny de 2018, és, segons els analistes, gràcies al príncep hereu del tron saudita, Mohamed Bin Salman, que busca que les dones tinguin més paper en l'economia del país, massa dependent de les exportacions de petroli. Fa uns mesos, de fet, es va eliminar la llei que obligava les dones que volguessin treballar a demanar un permís especial als seus marits o familiars (els seus tutors legals). Moltes empreses, no obstant, segueixen demanant-ho.

«Estic súper contenta que per fi ens hagin permès conduir. És molt positiu i un molt bon canvi. Sobretot perquè serà molt més segur que ara, quan a vegades hem d'anar en cotxe amb homes que no coneixem», diu Leen, una jove universitària saudita a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. Com la gran majoria de les dones del seu país, aquesta noia no entenia com podia ser que Aràbia  Saudita fos l'únic en tot el món on les dones tenien prohibit conduir, i espera que aquest canvi serveixi perquè, després, en vinguin molts més.

«És una gran oportunitat per a les dones saudites. Espero que en el futur tinguem més canvis. Així les nostres vides seran més fàcils i millors», diu Leen, que tot i així es mostra cauta: «Fa temps que desitjava que poguéssim conduir, però mai vaig protestar perquè això, aquí, no serveix de res. És només una pèrdua de temps», assegura.

Notícies relacionades

I, tot i així, des que es va imposar aquesta prohibició el 1990, moltes saudites han agafat el cotxe per forçar el Govern a l'obertura. Aquest país, creat després de la primera guerra mundial per la família dels Saüd —d'aquí ve el nom Saudita, «l'Aràbia dels Saüd»— segueix una versió de l'islam sunnita ultraconservadora, i és un dels més restrictius del món en matèria de llibertats civils. En l'esfera internacional, així, s'interpreta aquest gest com una forma d'obertura del règim i un acostament, per tant, als seus aliats occidentals.

«Dono la benvinguda al gest d'Aràbia Saudita d'eliminar la prohibició que les dones condueixin. Un pas important en la direcció correcta», ha dit aquest dimecres el secretari general de Nacions Unides, António Guterres. Un desig al qual se suma l'activista saudita Manal al-Sharif: «Lluitarem per més canvis. ¡La pluja comença amb una sola gota!».