CRISI POSTELECTORAL

La copresidenta de la ultradreta alemanya abandona el partit

La líder d'Alternativa per a Alemanya (AfD) a Saxònia, Frauke Petry, ha anunciat que deixa la formació per discrepàncies i que serà diputada independent

mbenach40290805 frauke petry  leadership member of germany s hard right alte170926163942

mbenach40290805 frauke petry leadership member of germany s hard right alte170926163942 / MONIKA SKOLIMOWSKA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els somriures no han durat gaire a la ultradreta alemanya. Ni dos dies després que Alternativa per Alemanya (AfD) s’alcés com a gran vencedora de les eleccions federals a l’obtenir un 12,6% dels vots i situar-se com a tercera força política del país, el partit ja s’ha vist fracturat. Frauke Petry, fins ara copresidenta i líder de la formació a Saxònia, va anunciar ahir que abandona el partit, un cop a la credibilitat de l’AfD que posa en evidència les tensions del grup.

Malgrat que encara es desconeix quan abandonarà el partit, aquesta mediàtica política de 42 anys ha plantat cara als que van ser els seus companys. «És clar que aquest pas continuarà», ha assegurat al poc de conèixer la seva renúncia. Poc després, el seu marit i líder de l’AfD al land de Rin del Nord-Westfàlia, Marcus Pretzell, també va anunciar que deixa el partit. A la seva decisió s’hi ha sumat un diputat d’aquesta regió i quatre més de Mecklenburg-Pomerània Occidental. L’opció de formar un altre partit continua oberta. Tot i així, es necessiten 34 diputats per formar un nou grup parlamentari, cosa que sembla impossible.

Tensions internes

La sorpresa va saltar dilluns quan en la primera roda de premsa de l’AfD, Petry va anunciar que sortia del grup parlamentari però que mantenia el seu escó. En un gest estudiat, va deixar la sala sense acceptar preguntes i davant l’estupefacció dels líders del partit, reunits per celebrar la victòria, que no van trigar a demanar la seva sortida.

Notícies relacionades

LÍDER / Despres d’assassinar políticament el fundador de l’AfD, l’euroescèptic Bernd Lucke, Petry es va convertir en la líder del partit, i el va portar a un discurs obertament racista i islamòfob. En un gest irònic, a l’abril va ser deposada per les bases quan intentava imposar la seva voluntat per ser candidata a la cancelleria i el seu lloc el van ocupar els ultres Alexander Gauland i Alice Weidel.

Considerada ara com a part moderada del partit, Petry va afirmar el 2016 que s’hauria de disparar als refugiats que creuessin il·legalment la frontera alemanya. Per a Andreu Jerez i Franco Delle Donne, autors del llibre Factor AfD, tan sols és una conservadora oportunista que busca  fer carrera. El seu adeu és el primer cop intern d’un partit marcat per les traïcions i la lluita de poder. «El pitjor enemic de l’AfD són ells mateixos», assegura Jerez.