RENOVACIÓ A FRANÇA

Seriós revés electoral de Macron al Senat

La dreta manté la seva hegemonia a la Cambra alta i complica les reformes constitucionals del president francès

mbenach40235968 french president emmanuel macron delivers a speech to mark t170924202412

mbenach40235968 french president emmanuel macron delivers a speech to mark t170924202412 / GONZALO FUENTES

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els primers mesos a l’Elisi comencen a passar factura a Emmanuel Macron. La República en Marxa (LREM), la formació del president francès que va guanyar de carrer les eleccions legislatives del juny passat imposant una aclaparadora majoria a l’Assemblea Nacional, va patir ahir un seriós revés al Senat. La Cambra alta es mantindrà en mans de la dreta, la qual cosa podria complicar seriosament les reformes constitucionals de Macron.

El president ha promès reduir el nombre de parlamentaris, però per fer-ho necessita el suport de les dues cambres. Si el Senat s’hi oposa, Macron es podria veure obligat a convocar un referèndum.

Notícies relacionades

El Senat francès és una Cambra de representació territorial amb una manera de fer l’escrutini particular. Els seus 348 senadors són escollits per sufragi universal indirecte per a un mandat de sis anys, i la meitat de l’hemicicle es renova cada tres. Voten els anomenats grans electors, un cos electoral de 76.000 persones, la majoria consellers municipals, regionals o departamentals. Aquest diumenge es renovaven 171 escons. Segons els primers resultats, la dreta dels Republicans mantindrà la seva hegemonia amb 149 escons, set més que fins ara. LREM, que fa mesos aspirava a tenir 50 seients, n’hauria aconseguit només entre 20 i 30. Els socialistes salven els mobles amb 68 senadors, 18 menys que fa tres anys.

El Front Nacional manté els seus dos seients. A més a més d’interpretar-se com un vot de sanció, el fracàs de Macron en la seva última cita electoral fins a les europees del 2019 té a veure amb la manera de fer l’escrutini. Els electors han castigat la intenció del Govern de congelar la despesa en les administracions locals i suprimir les subvencions per contractar personal. L’estratègia de LREM de dinamitar els actuals grups parlamentaris, com va passar a l’Assemblea Nacional, no ha funcionat al Senat. La Cambra alta continuarà reflectint les línies tradicionals entre esquerra i dreta que Macron pretenia esborrar.