CONFLICTE REGIONAL

El Kurdistan iraquià, sense amics al barri

Turquia, Síria i l'Iran veuen amb preocupació el referèndum perquè podria crear un precedent per a les seves pròpies comunitats de kurds

undefined40233736 moh72 erbil  irak   22 09 2017   miles de kurdos escucha un 170924182513

undefined40233736 moh72 erbil irak 22 09 2017 miles de kurdos escucha un 170924182513 / MOHAMED MESSARA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els kurds iraquians tenen un problema i no és ni la proximitat de l’Estat Islàmic, ni la bel·ligerància de Bagdad, ni la crisi econòmica causada pel baix preu del petroli. Aquests són problemes importants però el que segurament posa en més dificultats ara mateix el Govern del president del Kurdistan iraquià, Massud Barzani, són els kurds. També els altres kurds: els de Síria, l’Iran i, sobretot, Turquia, país on viuen la majoria dels kurds del món.

Molts d’ells donen suport al referèndum d’avui al Kurdistan iraquià, que pot arribar a servir perquè s’acabi creant un país anomenat Kurdistan, el somni de molts.

I aquí és, precisament, on hi ha el problema: Ankara, Damasc i Teheran –a més de Bagdad– temen que un Kurdistan independent a l’Iraq serveixi per donar ales als moviments nacionalistes kurds als seus països. A Turquia, de fet, la formació prokurda Partit Democràtic dels Pobles (HDP) –no independentista sinó autonomista «a l’espanyola»– ha donat el seu suport explícit al referèndum i a Barzani.

Units, però menys

«La independència de la nació kurda és tan halal (lícita) com la llet d’una mare. Tothom ha de respectar la decisió que la nació kurda prengui col·lectivament. […] Felicito de cor la nostra gent del Kurdistan sud (l’iraquià), el nord (el turc), el de Rojava (el sirià) i l’est (l’iranià), a més de la diàspora. Continuarem amb el nostre suport a la nostra gent i els nostres germans», va escriure ahir el colíder de l’HDP Selahattin Demirtas, en una carta enviada al Govern del Kurdistan iraquià des de la presó.

Però els kurds, encara que pugui semblar-ho, no estan tan units. Demirtas es troba a la presó acusat pel Govern de Turquia de tenir vincles amb la guerrilla terrorista del PKK, que opera en territori turc. Aquesta guerrilla, en conflicte amb Ankara des del 1978, ajuda les milícies kurdes sirianes, les YPG, que lluiten contra l’Estat Islàmic i també estan recolzades pels Estats Units. Les YPG són molt hostils al Govern regional del Kurdistan iraquià (KRG), liderat per Massud Barzani.

«No és el nostre tema»

Notícies relacionades

«Els nostres veïns han d’escoltar les seves minories kurdes, però aquest no és el nostre tema. Nosaltres només volem exercir el nostre dret a votar la nostra pròpia independència», expliquen fonts del KRG, que mantenia fins avui unes excel·lents relacions tant amb Turquia com amb els altres veïns regionals i els Estats Units.

Unes relacions que ara, amb la convocatòria del referèndum, s’han tensat. L’Iran ha declarat que tancarà la seva frontera amb el Kurdistan iraquià, i Turquia va anunciar dissabte mateix maniobres militars a la seva frontera sud. «Una vegada fet el referèndum, volem continuar tenint bones relacions amb Turquia, l’Iraq i l’Iran. Les seves maniobres actuals són només guerra psicològica. Quan siguem independents s’avindran a parlar amb nosaltres», consideren al KRG.