TENSIÓ AL GOLF PÈRSIC

L'Iran prova amb èxit el seu nou míssil balístic d'abast mitjà

El llançament del coet es produeix hores després de ser exhibit públicament en una desfilada militar a Teheran

Rouhani desafia els EUA i assegura que la República islàmica reforçarà els seus programes armamentístics

mbenach40248062 a tv grab taken on september 23  2017 from the iranian repub170923191429

mbenach40248062 a tv grab taken on september 23 2017 from the iranian repub170923191429 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Teheran

L’Iran va anunciar ahir que ha provat amb èxit el seu nou míssil balístic, anomenat Jorramshahr, amb un abast de 2.000 quilòmetres, que només un dia abans va ser mostrat per les seves Forces Armades durant una desfilada militar a Teheran. La prova es va difondre en uns moments en què els EUA intensifiquen la pressió contra el programa balístic de Teheran i amenaça de cancel·lar l’acord nuclear amb la República islàmica.

El llançament del míssil es va efectuar d’un lloc desconegut i poques hores després de la seva exhibició, segons ha publicat en un vídeo el canal de televisió iraniana en anglès PressTV. El vídeo, així mateix, conté imatges de la càmera de telemetria de quatre angles diferents que mostra el moment en què l’ogiva del míssil va ser descarregada.

El míssil Jorramshahr va ser exhibit divendres a pesar de les advertències dels EUA contra el programa armamentístic de l’Iran, durant una desfilada militar i amb la presència del president iranià, Hassan Rouhani, i altres alts funcionaris militars.

El comandant de la divisió aeroespacial del Cos dels Guardians de la Revolució, Amir Ali Hayizadeh, va informar que el míssil Jorramshahr és capaç de transportar múltiples ogives «per causar destrucció a diversos objectius a la vegada», va dir Hayizadeh, citat per l’agència oficial Irna.

Sancions nord-americanes

Aquest nou avenç armamentístic es produeix malgrat que Washington ha imposat en els últims mesos diverses tandes de sancions contra entitats i individus iranians vinculats amb el programa de míssils de Teheran. Divendres, precisament, Rouhani va assegurar durant la desfilada que el seu país augmentaria la seva capacitat militar i reforçaria els seus programes armamentístics, inclòs el de míssils.

L’anunci té lloc en un clima de tensió entre l’Iran i els EUA, on el president Donald Trump ha amenaçat de treure el seu país de l’acord nuclear que Washington va firmar el 2015 amb Teheran, conjuntament amb Alemanya, la Xina, França, el Regne Unit i Rússia.

L’acord nuclear no prohibeix les activitats balístiques de l’Iran, però la resolució 2231 del Consell de Seguretat de l’ONU, que l’empara, demana a l’Iran que no dugui a terme activitats destinades a desenvolupar míssils dissenyats per transportar ogives nuclears.

Caps nuclears

Notícies relacionades

Les autoritats iranianes afirmen que els seus míssils no estan dissenyats per portar caps nuclears i que, en termes més generals, Teheran no tenen un programa per fabricar armes nuclears. Sí que reconeixen posseir la tecnologia necessària per augmentar l’abast dels míssils, per ara limitat a 2.000 quilòmetres.

L’Iran ja posseeix dos míssils més, Ghadr-F i Sejil, amb un abast de 2.000 quilòmetres i capaços d’arribar fins a Israel, enemic jurat de l’Iran, i les bases nord-americanes a la regió. Rouhani va afirmar divendres que Teheran rebutjava limitar el seu programa balístic.