CRISI MIGRATÒRIA

Un centenar d'immigrants procedents de Líbia moren ofegats

És la primera tragèdia des que moltes de les oenagés s'han retirat i les patrulles líbies s'encarreguen de la vigilància

monmartinez40211540 file photo  migrants are seen at the centre of the anti ille170921181444

monmartinez40211540 file photo migrants are seen at the centre of the anti ille170921181444 / XXSTRINGERXX xxxxx

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Més de 100 emigrants procedents de Líbia es donen per desapareguts -la hipòtesi més plausible és que hagin mort ofegats- quan es dirigien cap a Itàlia a bord d'una embarcació. Segons la Guàrdia Costanera líbia, estaven demanant auxili des de dimecres.

És la primera tragèdia migratòria que es produeix al canal de Sicília des que la Guàrdia Costanera del país nord-africà ha substituït de fet gairebé totes les naus de les oenagés, que s'han allunyat del lloc. Algunes, com Metges Sense Fronteres, se'n van anar perquè no van acceptar el codi de conducta que imposava Roma (presència d'agents a les naus) i altres, com Moas i Save the Children perquè, després del codi italià, Líbia va ampliar les seves aigües territorials de les 12 milles tradicionals a més de 90, impedint així, de fet, qualsevol temptativa d'arribar a prop de les costes africanes.

El naufragi de dimecres va tenir lloc davant la costa de Sabrata, a 40 quilòmetres de Trípoli, ciutat on aquests dies s'enfronten grups rivals i on ja s'han produït una desena de morts i 48 ferits.

Segons l'almirall Ayob Amr Ghasem, portaveu de l'Armada líbia, a la nau hi viatjaven "més de 100 immigrants que han sigut donats per desapareguts". Per la seva part, la Guàrdia Costanera de Zuara (Líbia) ha informat aquest dijous que les crides d'auxili es van produir dimarts i que han aconseguit salvar "algun nàufrag", sense precisar-ne el nombre. L'almirall Ghasem ha admès que les persones que viatjaven "eren més de 120" i que n'han salvat "almenys set".

L'infern libi

Amb l'allunyament de les naus de les oenagés i el trasllat de la vigilància de la costa als libis (amb llanxes italianes), els fluxos d'emigrants cap a Itàlia s'havien reduït del 81%, segons va comunicar el ministeri de l'Interior de Roma. El projecte del Govern italià que s'està portant a terme és que els emigrants no surtin de Líbia, sinó que siguin retinguts en camps d'acollida administrats per les agències internacionals de l'ONU o vinculades a ella, com OIM, ACNUR i UNICEF. No obstant, en aquest període de transició segueixen existint al país africà els centres de verdadera reclusió, amb pallisses, violacions i explotació laboral, organitzats pels traficants de persones.

Notícies relacionades

Des que la Guàrdia Costanera líbia s'ha fet càrrec d'interceptar els emigrants ha obligat a fer marxa enrere a unes 3.000 persones. D'altra banda, només el cap de setmana passat, les poques naus de les oenagés que operen a la zona, entre elles la d'Open Arms, han passat a les llanxes de la Guàrdia Costanera italiana 2.000 persones.

Des de començament d'any ja han arribat a Itàlia 102.000 emigrants, el 21% menys que en els mateixos mesos del 2016. Contràriament, els morts durant la travessia (5.000 entre Grècia i Europa el 2016) han augmentat en 2.000, segons ACNUR.