TENSIÓ A LONDRES

Boris Johnson nega rumors de dimissió després de desafiar May sobre el 'brexit'

La posició del ministre d'Exteriors, que defensa la ruptura per la via dura, sense períodes transitoris ni pagaments a la UE, xoca amb la d'altres membres del Govern

zentauroepp40178336 british foreign secretary boris johnson arrives at a meeting170919195252

zentauroepp40178336 british foreign secretary boris johnson arrives at a meeting170919195252 / STEPHANIE KEITH

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ministre d’Afers Exteriors britànic, Boris Johnson, va negar ahir que presenti la seva dimissió a la primera ministra, Theresa May, malgrat els rumors que apuntaven que podria fer-ho abans del cap de setmana. Envoltat de periodistes a Nova York, on assisteix a l’assemblea anual de l’ONU, Johnson va afirmar que el Govern està «treballant unit». «Som ocells cantant al niu», va fer broma, rebutjant divisions. Però els seus amics han fet córrer la veu que podria deixar el Govern si May opta per una sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) pactada i moderada. Quinze mesos després del referèndum, les disputes a dins del Govern sobre el camí que ha de prendre el 'brexit' segueixen sense tancar-se.

La nova crisi al Partit Conservador va esclatar diumenge amb un article de Johnson al diari 'tory', 'The Daily Telegraph', en què va enunciar els seus principis per a la ruptura contundent i dura amb Brussel·les, sense períodes transitoris, ni pagaments a la UE. Fins i tot va ressuscitar els famosos 350 milions de lliures setmanals (380 milions d’euros) del pressupost actual de la UE, que es dedicarien a la sanitat pública (NHS), la gran falsedat de la campanya del referèndum. El text era un desafiament a l’autoritat de May, quan precisament divendres es disposa a pronunciar un esperat discurs a Florència per mirar de desbloquejar les negociacions del 'brexit' i en què podria anunciar el propòsit del Govern de negociar un període transitori, després de la sortida de la UE el març del 2019.

Aquesta via seria un alleujament per a les empreses i institucions que els permetria adaptar-se i és la línia que defensen dins del Gabinet el ministre de Finances, Phillip Hammond, o la titular d’interior, Amber Rudd. Aquesta última va acusar Johnson de voler dirigir el 'brexit' «des del seient del darrere». Pel que va ser titular de Finances, Kenneth Clarke, una de les figures històriques dels conservadors, Johnson és «deshonest» i busca «fer-se publicitat» a càrrec del Govern. Clarke assenyala que «en circumstàncies normals», Johnson hauria sigut cessat, però la debilitat de May, després de perdre la majoria en les últimes eleccions, li impedeix poder fer-ho, una cosa de la qual el ministre d’Exteriors mira d’aprofitar-se.

Notícies relacionades

Johnson ha rebut el suport de Michael Gove, que el va trair en la carrera pel lideratge després del referèndum. També estan a favor de la línia dura els altres dos ministres per al brexit, David Davis Liam Fox.

L’article va aparèixer quan May era fora del país, de visita oficial al Canadà, cosa que agreuja la deslleialtat i provocació. La primera ministra i Johnson havien de coincidir a Nova York, una trobada en què poden saltar guspires. El que va ser ministre d’Exteriors conservador William Hague ha advertit que «la falta de coordinació» sobre el 'brexit', entre els principals membres del Govern, conduirà a una derrota electoral.