EL FUTUR D'EUROPA

Merkel recolza la reforma laboral de Macron

La cancellera alemanya defensa abaratir els acomiadaments i donar més poder a les empreses a França i assegura que el president francès té una "forta legitimació"

mbenach40120380 dia50 berl n  alemania  15 09 2017   la canciller alemana an170915180046

mbenach40120380 dia50 berl n alemania 15 09 2017 la canciller alemana an170915180046 / FELIPE TRUEBA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només tres dies després que centenars de milers d'obrers francesos sortissin al carrer per protestar, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha lloat aquest divendres la reforma laboral proposada pel president francès, Emmanuel Macron. Reunida amb el primer ministre francès, Edouard Philippe, a Berlín, la líder conservadora ha aplaudit aquella decisió, ha demanat paciència i ha assegurat que, tot i les manifestacions, el seu aliat compta amb la “forta legitimació” de les urnes.

Aquesta polèmica mesura, que suposa el primer gran repte del mandat de Macron, proposa una modificació del codi laboral que doni més poder a les empreses en les negociacions col·lectives i que els permeti acomiadar els seus treballadors amb un cost inferior. Així, amb el pretext d'incentivar la contractació, es disminueix la capacitat d'acció dels sindicats en un país amb una forta tradició obrera i de lluita. Durant la campanya electoral, el candidat liberal conservador ja va avançar que si es convertia en president tiraria endavant la reforma, cosa que, per Merkel, suposa un “bon fonament” per titat-ho endavant. Philippe va apuntar en la mateixa direcció.

Les paraules de la cancellera xoquen amb les dels carrers francesos. Dimarts passat, fins a 400.000 persones van protestar per tot el país contra una llei que consideren que vulnera els seus drets. Entre les reivindicacions dels obrers francesos es recordava a Macron que en la primera volta de les eleccions electorals va obtenir únicament el 24% dels vots. Des de Marsella, el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, va carregar contra la reforma liberal i va assegurar que “no som Anglaterra”. No sense relació, la popularitat de Macron s'ha enfonsat fins a 13 punts des del juny i ha caigut al 53% d'aprovació.

Gest a Berlín

Notícies relacionades

Després de l'anunciat adeu del socialdemòcrata François Hollande, la cancellera tenia clar que Macron era l'opció predilecta perquè França seguís una sèrie de reformes estructurals d'intens gust neoliberal, vistes amb bons ulls des de Berlín, i que ja han aplicat altres països comunitaris com Espanya.

El jove president francès també va assegurar en campanya que refundaria la Unió Europea, va carregar contra un superàvit alemany que suposa un llast per a la seva economia i va demanar als alemanys més inversió comunitària. Malgrat les promeses, l'actual debilitat francesa davant el gegant exportador alemany fa que aquestes peticions quedin en l'aire. Les reformes són un primer pas per acostar París i Berlín.