ESTAT DE LA UNIÓ

L'Eurocambra demana un embargament en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Amb una quota del 26%, la UE és el segon exportador del món després dels Estats Units i només 20 dels socis europeus donen informació detallada sobre les seves exportacions d'armament

lainz40088546 eu09 estrasburgo  francia  13 09 2017   el presidente de la 170913174531

lainz40088546 eu09 estrasburgo francia 13 09 2017 el presidente de la 170913174531 / MATHIEU CUGNOT

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Amb una quota del 26%, la Unió Europea s'ha convertit en el segon exportador d'armes del món, només darrere dels Estats Units (33%) i davant de Rússia (23%). Aquest dimecres, el ple del Parlament Europeu ha tornat a reclamar més control en la venda d'armes, la creació d'un organisme supervisor europeu i l'embargament en la venda d'armes amb destí a l'Aràbia Saudita.

Encara que la resolució no és vinculant, el gruix dels eurodiputats han recolzat la postura de la ponent de l'informe. És a dir, que “la Unió Europea no pot tancar els ulls” davant l'ús d'armes europees amb fins que “no respecten les nostres pròpies regles”. Segons l'opinió de l'ecologista sueca Bodil Valero, són necessàries tres coses: un “millor escrutini, sancions per als incomplidors i aplicar embargaments en cas necessari”.

Notícies relacionades

I és que la situació de seguretat ha canviat radicalment en aquests últims cinc anys. “Durant molts anys vam vendre armes a països que en aquell moment eren estables però que ara estan en conflicte. Si no fem una avaluació de riscos apropiada tindrem problemes i les armes que ara venem se'ns poden girar en contra”, alerta. L'Orient Mitjà, segons dades de l'Eurocambra, és el principal destí de les armes fabricades a Europa, al davant dels Estats Units i el Sud-est Asiàtic.

Més transparència

La resolució reflecteix la preocupació generalitzada per la carrera armamentística, el recurs militar a la resolució de conflictes i el fet que només 20 Estats membres faciliten informació detallada sobre les exportacions d'armes. En aquest sentit, el text reclama més transparència, informes anuals públics, la creació d'una autoritat de control per garantir que hi hagi una supervisió adequada per part de Brussel·les, un mecanisme de sancions per castigar els Estats membres que incompleixin, la inclusió d'un criteri de risc de corrupció a l'hora de concedir llicències d'exportació d'armes i, com demanava l'esquerra, l'embargament d'armes a l'Aràbia Saudita per infringir la posició comuna de la UE que estableix vuit criteris que els països han d'examinar abans de concedir una llicència d'exportació.