Càstig internacional a Pyongyang

Nova ronda de sancions a l'ONU a Corea del Nord

El Consell de Seguretat aprova per unanimitat una resolució

Els EUA moderen les seves pretensions per aconseguir el suport de Rússia i la Xina

L’ONU fa un pas més per intentar ofegar econòmicament Corea del Nord pel seu programa nuclear. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nova York

Ha fet falta que els Estats Units hagin relaxat les pretensions inicials que van posar sobre la taula després de la prova nuclear que Corea del Nord va fer el 3 de setembre, la sisena i més potent fins ara, però el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha tornat a acordar aquest dilluns, per unanimitat, endurir les sancions a Pyongyang.

Washington no ha pogut, com pretenia inicialment, bloquejar completament les importacions i les exportacions nord-coreanes de petroli. També ha hagut de desistir de la idea de dotar les seves forces armades d'autoritat per utilitzar la força en cas que es detectessin vaixells que s'estaven saltant aquest bloqueig o important material armamentístic. Al matisar l'esborrany de resolució, no obstant, l'Administració de Donald Trump, a través de l'ambaixadora davant l'ONU, Nikki Haleys'ha garantit el suport de la Xina i de Rússia, dos països que si haguessin usat el seu dret a veto haurien debilitat la resposta internacional a les últimes provocacions del règim de Kim Jong-un.

La resolució matisada, que es va acabar de negociar en reunions diumenge a la nit, sí que imposa un límit tant a les importacions de cru i de productes de petroli refinat (dos milions de barrils a l'any), així com a les exportacions de cru des de Corea del Nord (que no podran superar les actuals). A més, veta del tot les vendes internacionals de productes tèxtils, el segon producte que més va exportar el 2016 Corea del Nord, i que té com a comprador majoritari (80%) la Xina, el país que per la seva part és el principal venedor de cru a Pyongyang.

Notícies relacionades

El text aprovat tampoc congela els béns del líder nord-coreà i del seu govern ni impedeix viatjar a Kim, mesura que es proposava en el primer esborrany de la resolució. Així mateix, s'ha eliminat part de la redacció que proposava restringir l'ús de mà d'obra nord-coreana, un fet comú a Rússia. La resolució, per últim, es fa ressò de missatges que habitualment llancen Pequín i Moscou i crida a buscar una resolució de la crisi “per mitjans pacífics, diplomàtics i polítics”.

És la novena resolució de sancions que el Consell de Seguretat aprova per unanimitat des del 2006 en resposta al programa nuclear i de míssils balístics de Pyongyang. Fins ara l'acumulació de càstigs de la comunitat internacional no ha frenat el règim i està en dubte com respondrà Kim a aquest últim càstig.