TENSIÓ MÀXIMA

Corea del Nord amenaça els EUA amb "el màxim dolor"

Pyongyang es rebel·la contra les creixents sancions que inclouen la prohibició d'importar petroli

Corea del Nord ha amenaçat avui amb infligir el pitjor dolor i patiment als Estats Units per impulsar noves sancions contra seu. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord ha aclarit als Estats Units que patirà patiments inèdits si segueix amuntegant sancions econòmiques. L'última entrega del serial d'amenaces arriba unes quantes hores abans de la més que probable reunió de l'ONU on es discutiran els càstigs pel recent assaig nuclear de Pyongyang.

"Si els Estats Units porten endavant la seva il·legal resolució amb sancions agreujades, la República Popular de Corea (nom oficial de Corea del Nord) s'assegurarà completament que pagui el seu degut preu", ha bramat el Ministeri d'Exteriors. "Les nostres següents mesures causaran als Estats Units el màxim dolor i patiment pel que ha passat a tota la seva Història", afegeix el comunicat publicat a l'agència oficial KCNA. I finalitza: "El món serà testimoni de com domestiquem als mafiosos nord-americans amb accions més dures del que mai poden concebre".

Reunió del Consell de Seguretat de l'ONU

En el comunicat s'aprecia el desesperat intent per agreujar el to quotidià. La situació ho demana. Està previst que el Consell de Seguretat de l'ONU es reuneixi dilluns i que Washington hi vagi amb una proposta de sancions sota el braç. Els funcionaris nord-americans han dedicat la setmana a filtrar a la premsa les diferents versions. La primera era demolidora: prohibia les importacions de petroli i les exportacions de carbó i tèxtils, contemplava la congelació de béns de Kim Jong-un i l'expulsió dels treballadors nord-coreans a l'exterior. L'última al·ludeix a l'embargament de petroli com "progressiu" i a penes conserva el referent a la indústria tèxtil.

El nou esborrany aigualit s'explica per les reticències de Rússia i la Xina d'empènyer Corea del Nord al precipici. L'ONU ha amanit durant dècades cada nova ronda de sancions amb l'entusiasta aclariment que, aquesta vegada sí, serien definitives. I els experts conclouen que l'embargament de petroli, aquesta vegada sí, ho serà. També adverteixen que la població ho patirà molt més que el programa nuclear i de míssils i que caldrà esperar anys perquè Pyongyang es vegi forçat a negociar.

Inquietud de la Xina i Rússia

El paisatge de caos i revoltes que pretén Washington des de la tranquil·litat que ofereix la llunyania es veu amb bastanta més inquietud des de les frontereres amb Xina i Rússia. Pequín i Moscou estan radicalment en contra dels excessos de Pyongyang però l'alternativa d'un país amb arsenal nuclear i descontrolat els causa una inquietud insuperable molt comprensible. En les últimes setmanes s'han esforçat a subratllar-lo.

La premsa oficial xinesa ha aclarit que la conjuntura exigeix mantenir el cap fred, confiar en la diplomàcia i oblidar-se de mesures sense marxa enrere. Vladímir Putin, president rus, ha negat l'eficàcia de les sancions i vaticinat que els nord-coreans "abans menjaran herba" que jubilar el programa nuclear que els assegura la supervivència davant l'amenaça nord-americana.

Notícies relacionades

La Xina, que comprèn el 93 % del comerç exterior nord-coreà, ja va aprovar les sancions pel doble llançament de míssils intercontinentals de juliol. A l'agost va ampliar la llista d'importacions prohibides amb ferroplom i per complir amb l'ONU. La Xina ja havia tancat la porta al febrer al carbó nord-coreà, que suposava un terç de les seves exportacions. Pequín no havia secundat en el passat les sancions amb l'irrebatible argument de la seva inutilitat i subratllat que només la diplomàcia resoldrà la crisi. Les seves mesures suposen adaptar-se a una política en la qual no creu, renunciar a les beneficioses exportacions nord-coreanes i espatllar encara més les seves relacions amb Pyongyang.

Pequín ha perseverat avui en l'estratègia d'estrangular les vies de comerç bilateral amb el seu antic aliat i ara la seva càrrega diplomàtica més gran. Pequín ha ordenat als seus bancs estatals que congelin tots els comptes de nacionals nord-coreans i que prohibeixin les seves transaccions. La normativa afecta tots els nord-coreans que viuen a la Xina, des de personal diplomàtic a empresaris.