LA CRISI MIGRATÒRIA

L'ONU denuncia el deteriorament i la saturació d'alguns centres de refugiats a les illes gregues

L'agència de les Nacions Unides per als refugiats demana a la UE mesures d'alleujament després del repunt d'arribades a l'agost

zentauroepp37304058 internacional 15 02 2017  campamento de refugiados  de moria170908180200

zentauroepp37304058 internacional 15 02 2017 campamento de refugiados de moria170908180200

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El nombre de refugiats que arriben a Grècia pot haver baixat un 97% gràcies al pacte migratori entre la Unió Europea i Turquia, però la realitat, segons denuncia l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), és que la situació a les illes de l'Egeu s'ha deteriorat pel repunt d'arribades a l'agost. Les places disponibles als centres d'acollida són insuficients i la situació en algunes illes com Samos és "crítica".

Segons les xifres de l'ACNUR, al mes d'agost van arribar a les illes gregues 3.695 persones per les 2.249 que ho van fer al juliol, més de la meitat procedents de zones de conflicte a Síria i l'Iraq. El ritme dels trasllats al continent no és prou ràpid, no obstant, per descongestionar les illes i la situació és especialment preocupant a LesbosQuiosLeros i Samos, que concentren el nombre més elevat d'arribades. En aquesta última illa, adverteixen, la situació és "crítica".

Tot i el trasllat de 640 persones al continent, hi queden 1.900 persones que s'amunteguen en un centre amb capacitat per a 700 a Vathy, entre elles més de 600 nens i dones embarassades, així com persones malaltes. "Estem preocupats pel creixent risc per a la seva salut i benestar a causa de l'escassetat d'aigua i les condicions higièniques tan precàries", ha explicat la portaveu de l'ACNUR, Cécile Paoully, que ha hagut de distribuir mantes, matalassos, sacs de dormir i productes d'higiene.

En contenidors 

La situació és lleugerament millor a Quios, que va rebre a l'agost 500 persones, que eleven el nombre de refugiats a 1.100 en un centre amb un miler de places. La majoria estan allotjats en contenidors, encara que els que hi acaben d'arribar han sigut ubicats en tendes de campanya instal·lades per l'ACNUR. Unes 180 persones continuen en un campament al municipi de Souda que s'ha reclamat que es tanqui.

Notícies relacionades

En el cas de Lesbos, les tensions continuen al centre de Moria, que ha viscut les últimes setmanes disturbis a causa de les protestes pel ritme tan lent amb què es registren i processen algunes de les nacionalitats i per la saturació del lloc. A l'agost van arribar a l'illa 1.052 persones, i 700 durant aquesta primera setmana de setembre, i són unes 5.000 les persones que acullen. Mentrestant, a Leros van arribar 290 persones a l'agost, i ja són 649 les persones acollides a l'illa.

Davant aquest panorama, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats ha tornat a demanar a la Unió Europea que prengui mesures per alleujar les condicions als centres de recepció i que despleguin més tècnics i especialistes en àrees com la sanitat, el suport psicosocial i la protecció dels menors no acompanyats. "Encara que hi ha hagut progressos fins ara, demanem una acció sòlida per millorar les condicions als centres de recepció", ha instat Poully. Segons l'últim balanç, Frontex té actualment desplegats a Lesbos 133 funcionaris, 112 a Quios, 105 a Samos, 50 a Leros i 75 a l'illa de Kos. A aquests se sumen 228 experts, intèrprets i funcionaris enviats per l'oficina d'asil.