VISITA HISTÒRICA

El papa Francesc arribarà a Colòmbia a beneir l'acord de pau

Jorge Bergoglio aterra entre veus que qüestionen el pacte entre el Govern i les FARC

monmartinez39967058 bog618  bogot   colombia   05 09 2017   feligreses visitan l170906093116

monmartinez39967058 bog618 bogot colombia 05 09 2017 feligreses visitan l170906093116 / Jose Jacome

2
Es llegeix en minuts

A les 16 hores de Bogotà, Jorge Bergoglio trobarà una altra raó per inscriure el seu nom en la històriaFrancesc és el primer Papa d'origen llatinoamericà que aterra a Colòmbia. La seva presència en aquest país li permetrà mesurar l'abast de la seva intensa política pontifícia. La Colòmbia que recorrerà sota rigoroses mesures de seguretat no és la mateixa que van conèixer Pau VI, el 1968, quan es va iniciar el gir llatinoamericanista de l'Església Catòlica, ni aquella que va veure Joan Pau II, el 1986, enmig del conflicte armat amb diverses guerrilles operatives. Francesc arriba a un país que ha subscrit un acord de pau entre el Govern i la guerrilla que es va negociar sota la seva inspiració.

Bergoglio va beneir sense dubtar-ho el pacte entre l'Estat colombià i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), convertides a aquestes altures en un partit políticEstat colombiàForces Armades Revolucionàries de Colòmbiaconvertides partit polític. S'espera el posicionament contundent del Papa en moments en què creixen les preguntes sobre les perspectives reals del procés formalitzat a fins de l'any passat, entre altres coses perquè abunda el desconcert en relació amb els insurgents desmobilitzats i, també, per l'onada d'assassinats de líders socials (gairebé 80 des de començament d'any) en mans de paramilitars i narcotraficants.

L'acord llaurat treballosament a l'Havana entre el Govern i la guerrilla va ser derrotat en una consulta popular i va haver de ser reescrit parcialment per tirar-lo endavant. Encara és impugnat amb vehemència per la dreta que lidera l'exmandatari Álvaro UribeÁlvaro Uribe. L'uribisme ja ha avisat: si guanya les eleccions presidencials el 2018 revisarà el pacte. S'espera que, davant els senyals d'incertesa política i la creixent polarització entre defensors i adversaris de l'exmandatari, el Papa recolzi de manera inequívoca aquesta nova etapa pacificadora que, a més, obre una finestra per a una entesa entre l'Executiu i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

Portaveu de la reconciliació

El Pontífex va dir que recorrerà Colòmbia en qualitat de "pelegrí de pau i esperança". Amb aquest esperit es reunirà a Bogotà amb el president i premi Nobel, Juan Manuel Santos. Visitarà després Villavicencio, una ciutat afectada per les seqüeles del conflicte armat. Allà es trobarà amb víctimes i victimaris en una gran oració, sota el lema 'La reconciliació amb Déu, amb els colombians i amb la naturalesa'. A Medellín, escenari el 1968 de la històrica Conferència Episcopal Llatinoamericana que va abraçar el Concili Vaticà II, posarà l'accent en temes més doctrinaris. A Cartagena, la seva última escala, parlarà de “la dignitat de la persona i els drets humans”.

Notícies relacionades

L'arribada del Papa argentí coincideix amb una altra oportunitat de Colòmbia de reduir els seus nivells de violència. Dairo Antonio Úsuga, àlies 'Otoniel', el cap del Clan del Golfo, el principal grup narcotraficant del país, va expressar la seva disposició de sotmetre's a la justícia amb tots els seus homes. El Clan del Golfo ha tingut nombroses baixes i pèrdues econòmiques en els últims mesos. 'Otoniel', reclamat pels EUA, ha estat al seu torn pràcticament encerclat per la policia.

La qüestió veneçolana

Els analistes esperen que la veu papal no se circumscrigui a assumptes estrictament colombians i aflorin paraules clares sobre la crisi veneçolana. El Pontífex no només ha fet una crida a les negociacions i a reduir el perill d'una confrontació entre el chavisme i els seus adversaris. De fet, autoritats vaticanes han acompanyat les negociacions entre el president Nicolás Maduro i la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) que no van arribar a cap port el 2016 però que, en aquests últims dies, podrien reanimar-se una altra vegada amb els bons oficis de l'expresident d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero.