Procés inèdit a França

La mare d'un gihadista francès, jutjada per finançament del terrorisme

Nathalie Haddadi va enviar diners a un fill que va morir a Síria l'agost del 2016 després d'haver-se unit a les files de l'Estat Islàmic

mbenach31877499 police officers arrest a man in saint denis  a northern subu170905194401

mbenach31877499 police officers arrest a man in saint denis a northern subu170905194401 / FRANCOIS MORI

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

França va obrir ahir un procés judicial inèdit. Les famílies dels joves gihadistes francesos que moren combatent en les files de l’Estat Islàmic a Síria o l’Iraq no només fan front a la pèrdua d’un fill, sinó que també es poden veure obligades a passar comptes davant els tribunals per un possible delicte de finançament del terrorisme.

Nathalie Haddadi, una assessora comercial de 42 anys que viu a la localitat alsaciana de Lingolsheim, va seure ahir al banc dels acusats per haver enviat diners al seu fill gran, Abbes Bounaga, que va morir a Síria l’agost del 2016. Haddadi va rebre una trucada via l’aplicació Viber anunciant-li que aquest havia mort «com un màrtir» quan no havia complert els 21 anys.

«Aquell dia vaig perdre el meu fill. És com si m’haguessin obert el pit en carn viva i ara em veig davant d’aquest tribunal. Tinc la sensació d’estar a terra i que segueixen acarnissant-se amb mi», ha relatat la dona a 'Le Parisien'. Al seu costat, van comparèixer davant els jutges el seu fill petit i un amic del gihadista. Tots estan acusats d’un delicte de finançament del terrorisme que els pot costar fins a 10 anys de presó.

Abans d’unir-se al califat, el jove Abbes Bounaga va aparèixer al radar de la policia per tràfic de drogues i actes violents. El seu procés de radicalització es va iniciar el 2014, quan va ser internat a la presó d’Estrasburg. A l’acabar la seva condemna, Haddadi va decidir donar-li un cop de mà perquè refés la seva vida a Algèria, país de residència del pare, enviant-li els diners per a un bitllet d’avió. Abbes Bounaga va viatjar a Alger des de Frankfurt (Alemanya) el 9 de novembre del 2015.

«Al principi tenia notícies tranquil·litzadores. L’abril del 2016 em va dir que volia viatjar una mica abans de tornar a França», prossegueix la mare del gihadista. Haddadi sosté que mai va pensar que els diners fossin per a una altra cosa diferent del que el seu fill deia i que la seva única intenció era protegir-lo. «Tenia projectes, volia obrir un 'fast-food' a Algèria, fins i tot el seu pare ho deia. Era normal», ha assenyalat a l’emissora France Bleu.

Els viatges van portar Bounaga a Malàisia, als Emirats Àrabs Units, a l’Iran i a Turquia, per acabar finalment a Síria. Des d’allà va trucar per telèfon a la seva mare. «Perdona’m, mama. T’estimo, però estimo Déu més que a tu», li va dir. En total, en el seu periple havia rebut 5.500 euros en diverses transferències ordenades per la seva mare, el seu germà i un amic.

El policia dubta que la família ignorés el destí final d’aquests diners tenint en compte el paper que va jugar un dels amics de Bounaga, radicalitzat i també jutjat per finançament del terrorisme. No obstant, l’advocat del fill petit, el magistrat Matthieu Juglar, argumenta que un suport financer no implica avalar els actes terroristes. «Com que no es pot condemnar un mort a Síria, s’ataca la família com si es tractés de fer-los pagar per això», es rebel·la el lletrat a Le Parisien. La mateixa línia de defensa ha utilitzat l’advocat de Haddadi, Hervé Denis, al lamentar que s’usi el text de la llei «de manera indigna».

Arsenal legal

El tribunal correccional de París haurà de determinar si aportar una ajuda econòmica a una persona radicalitzada significa participar en el finançament del terrorisme. El codi penal francès precisa que «el fet de finançar una empresa terrorista proporcionant, reunint o gestionant fons, valors o béns constitueix igualment un acte de terrorisme».

Notícies relacionades

La Fiscalia Antiterrorista pretén desplegar tot el seu arsenal legal, especialment el dret financer, per dissuadir les famílies d’ajudar els fills que decideixen unir-se a la causa del gihad. Però el procés obre el debat sobre aquesta estratègia. Si la fiscalia decideix jutjar totes les famílies que es troben en la mateixa situació, els tribunals podrien acabar tenint entre mans molts casos similars. 

Al juny van ser imputats per finançament del terrorisme tres pares de gihadistes francesos, responsables d’una associació de prevenció del radicalisme, dels quals se sospita que van usar fons públics per enviar diners als seus fills a Síria.