ENLLAÇ A LA CASA REIAL JAPONESA

Una princesa japonesa deixarà de ser membre de la família reial per casar-se amb un plebeu

Mako, neta de l'emperador del Japó, ha anunciat el seu casament amb un company d'universitat

zentauroepp39931528 japan s princess mako  right  the elder daughter of prince a170904113508

zentauroepp39931528 japan s princess mako right the elder daughter of prince a170904113508 / Shizuo Kambayashi

1
Es llegeix en minuts
Agències / Tokio

La princesa Mako, neta de l'emperador Akihito del Japó, ha anunciat aquest dilluns oficialment el seu compromís de casament amb Kei Komuro, un excompany d'universitat, en la primera aparició pública de tots dos junts. Amb aquest enllaç, la princesa perdrà tots els seus privilegis i quedarà exclosa de la família reial japonesa en virtut d'una polèmica llei que només s'aplica a les dones. Aquest matrimoni reobre el debat sobre la normativa que regeix la casa imperial nipona des del 1947, que estableix que les dones que neixen en el seu si perden el seu estatus de reialesa al contraure matrimoni amb plebeus, fet que ha reduït substancialment el nombre dels seus integrants.

Mako ha declarat la seva "gran alegria" pel compromís i ha remarcat "ser conscient d'haver d'apartar el seu estatut reial després del casament" una vegada ha rebut el vistiplau de l'emperador Akihito.

"Em vaig sentir verdaderament feliç quan ell se'm va declarar a finals del 2013, i ho vaig acceptar en aquell moment", va dir Mako, mentre que Komuro va afirmar ser conscient de la "greu responsabilitat" que suposa casar-se amb la princesa i va mostrar el seu desig de "crear una família harmoniosa".

Tots dos van explicar que són parella des de fa uns cinc anys, i que es van conèixer el 2012 durant una reunió informativa de la Universitat Internacional Cristiana de Tòquio, de la qual llavors tots dos eren alumnes, per a estudiants interessats en programes internacionals.

El compromís de casament de la parella va ser avançat pels mitjans nipons a mitjans de maig, i l'anunci oficial estava previst per a principis de juliol, encara que l'Agència de la Casa Imperial va decidir posposar l'acte a causa de les pluges torrencials que van arrasar el sud-oest del país.

POLÈMICA NORMATIVA REIAL

Notícies relacionades

La princesa treballa com a investigadora en un museu de Tòquio, mentre que Komuro, resident a la ciutat de Yokohama (sud de la capital), és assistent legal en un bufet d'advocats i estudia simultàniament un màster en Dret d'Empresa. A més, Mako és la filla gran del príncep Akishino, segon fill de l'emperador i segon en la línia successòria al tron del Crisantem després del príncep hereu Naruhito.

El matrimoni de la neta gran de l'emperador minvarà encara més la família imperial del Japó, una institució envellida i cada vegada més escassa, abocada a una àmplia bretxa generacional. Segons un responsable de la casa imperial japonesa, el matrimoni se celebrarà la tardor del 2018.

Temes:

Japó Matrimoni