DESASTRE NATURAL ALS EUA

Texas necessitarà anys per recuperar-se del 'Harvey'

La catàstrofe ha deixat almenys 47 morts i més d'un milió de desplaçats

El seu cost podria acabar superant els 160.000 milions de dòlars del 'Katrina'

undefined39919411 u s  president donald trump lifts up a little girl as he and170902211933

undefined39919411 u s president donald trump lifts up a little girl as he and170902211933 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les aigües han començat a remetre i el cel s'ha aclarit ja d'aquells núvols que des de divendres passat van deixar precipitacions sense precedents a Texas, però el ‘Harvey’ està molt lluny encara de poder passar a ser un record. Les conseqüències de l'huracà esdevingut tempesta tropical segueixen sacsejant algunes comunitats tant a Texas com a Louisiana, l'explosió de diversos contenidors d'una planta química exposa els perills que es mantenen i els riscos per a la salut es multipliquen. La recuperació d'una catàstrofe que ha deixat almenys 47 morts i ha provocat un milió d'evacuats s'anuncia ja com “un projecte d'uns quants anys”, segons ha declarat el governador de Texas, Gregg Abbott. I la mateixa Administració de Donald Trump anticipa que aquesta recuperació serà “llarga i frustrant”.

Ningú s'atreveix a posar encara una quantitat a la factura que acabarà passant el ‘Harvey’ i encara que de moment s'han estimat 80.000 milions de dòlars en danys, es calcula que la xifra final pot arribar als 190.000 milions, i superar els 160.000 milions que, ajustant les dades a la inflació, va costar el ‘Katrina’. Un factor clau serà quan poden reobrir les refineries de la regió, un dels nuclis energètics dels Estats Units, el tancament ha deixat el país sense el 20% de la seva capacitat de producció i ha disparat el preu de la gasolina al nivell més alt en els dos últims anys.

La Casa Blanca de moment ha sol·licitat al Congrés que aprovi una partida de 7.850 milions, dels quals el 94% anirà a l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (FEMA) i la resta a un programa de crèdits a petites empreses i propietaris de vivendes. I Trump, les polítiques negacionistes del canvi climàtic del qual han quedat en evidència, torna a comprovar aquest dissabte el devastador poder del ‘Harvey’. Així com dimarts el mandatari i la primera dama, Melania Trump, van visitar Corpus Christi i Austin, fora de la zona de desastre, i van centrar la seva atenció en els treballs de resposta, aquest cap de setmana visiten zones i persones directament afectades a Houston i Lake Charles.

Perills vius

A Houston, la quarta ciutat més poblada dels EUA, el pelegrinatge de retorn ha començat per a molts, encara que prossegueixen les evacuacions en zones pròximes a dues reserves aqüíferes, on les autoritats estan deixant sortir aigua dels embassaments per evitar que es desbordin.  L'escassetat de gasolina ha afectat la regió, encara que el governador Abbott ha acusat els mitjans d'exagerar el problema i assegura que amb partides arribades d'altres estats hi ha combustible suficient.

Notícies relacionades

En altres punts de la zona, a més, hi ha alguna cosa més que recordatoris de la catàstrofe. Beaumont, una ciutat texana de gairebé 120.000 habitants, està des de dijous sense aigua corrent, una situació que la policia local reconeix que provoca “una mica de pànic”. I a Crosby, també a Texas, l'explosió de tres contenidors de peròxids orgànics d'una planta química i el risc que sis més segueixin el mateix camí mantenen viu el temor a accidents d'altres empreses de la indústria pesant en la zona. De fet, l'organisme especialitzat en seguretat de químics ha demanat a empreses de petroli i gas que van tancar per la tempesta extrema precaució quan reiniciïn les seves operacions.

Desenes de milers de persones segueixen, a més, acollides en refugis, on s'han registrat casos de malalties vinculades a virus i aigües contaminades i on un dels reptes és l'atenció sanitària a gent amb problemes de salut mental, addiccions o malalties cròniques. I hi ha també múltiples advertències sobre seguretat per als que tornen a casa seva després de les inundacions. L'Agència de Protecció Ambiental ha alertat de la potencial presència de bacteris i altres contaminants a les aigües i ha marcat l'accés a aigua potable com el tema principal per a la salut pública.