El 70% dels francesos creu que la reforma laboral de Macron no reduirà l'atur

El president francès no ensopega de moment amb l'hostilitat que va trobar el seu antecessor per aplicar el projecte

zentauroepp39853806 atenci n editores  a ade restricci n  prohibido su uso a max170829165200

zentauroepp39853806 atenci n editores a ade restricci n prohibido su uso a max170829165200 / YOAN VALAT

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Un cop presentada la reforma laboral amb la qual Emmanuel Macron facilita els acomiadaments i redueix el poder sindical amb la intenció d’«alliberar energies» i crear ocupació comença la batalla de l’opinió pública. Més de la meitat dels francesos, el 58%, diuen estar en contra de les mesures anunciades aquest dijous pel Govern, i el 70% creu que no aconseguiran reduir la taxa d’atur –situat el primer trimestre del 2017 en el 9,6%–, segons un sondeig de Harris Interactive per a RMC. A més, el 54% dels enquestats temen una degradació de les condicions laborals.

No obstant, el president francès podria haver guanyat la seva aposta perquè, de moment, l’oposició és de baixa intensitat. Res a veure amb l’hostilitat contra el text impulsat per François Hollande. Tret de la disposició que fixa un límit per a les indemnitzacions per acomiadament improcedent, cap mesura és jutjada desfavorable. Set de cada deu francesos es mostren fins i tot d’acord que a les pimes es negociïn les condicions laborals amb els treballadors. També l’augment de la indemnització legal per acomiadament és vista amb bons ulls pel 66% dels enquestats.

Impedir un front sindical 

A més de ser una promesa de campanya, una de les claus per entendre per què una reforma més liberal que la del seu predecessor ha generat reaccions menys virulentes consisteix en el mètode utilitzat per Macron: la concertació amb els agents socials i l’absència de filtracions a la premsa per no avivar les crítiques durant l’elaboració del projecte. L’objectiu d’impedir un ampli front sindical sembla haver-se aconseguit.

Notícies relacionades

Només dos sindicats, la CGT i SUD, han convocat una primera manifestació de protesta el 12 de setembre. En el terreny polític, és la França Insubmisa de Jean Luc Mélenchon qui es mobilitzarà el dia 23 a París contra el «cop d’Estat social». No obstant, la unitat sindical està trencada. Força Obrera (FO) no se suma a la crida de la CGT, i el sindicat reformista CFDT tampoc sortirà aquell dia al carrer.

«El president va parlar de la reforma durant la campanya presidencial, el Govern va parlar de la reforma durant la campanya de les legislatives, els francesos van votar i van elegir president de la República Macron», recordava el primer ministre, Edouard Philippe, per deixar clara la diferència amb el mandat de François Hollande.