CONFLICTE SOCIAL

França flexibilitza la seva legislació laboral per facilitar l'acomiadament i fomentar l'ocupació

Macron llança la seva primera gran reforma econòmica, clau per determinar l'èxit o el fracàs del seu mandat

Els sindicats afronten dividits la campanya d'oposició a les mesures

undefined39879073 medef head pierre gattaz  l   democratic confederation of la170831123739

undefined39879073 medef head pierre gattaz l democratic confederation of la170831123739 / ALAIN JOCARD

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

És la primera gran reforma econòmica d'Emmanuel Macron, la que marcarà l'èxit o el fracàs del seu mandat i llançarà el pla del president francès per transformar el model socioeconòmic d'un país resistent al canvi. L'Executiu gal ha revelat aquest dijous el contingut dels cinc decrets que flexibilitzen l'actual legislació laboral, faciliten l'acomiadament i incentiven la contractació restant pes a l'acció sindical, un projecte que va més enllà del que li va costar a François Hollande un dur enfrontament amb els sindicats i mesos de protestes en els carrers.

A diferència de l'anterior inquilí de l'Elisi, Macron va anunciar durant la campanya electoral la seva intenció de modificar el codi laboral per reforçar el paper de les empreses en la negociació de les condicions laborals i “alliberar energies” per lluitar contra l'atur, avui situat a l'entorn del 10%. També es va comprometre a fer-ho ràpidament, recorrent a un mecanisme legal que permet a l'Executiu legislar evitant el llarg procés parlamentari. La reforma serà aprovada el pròxim 22 de setembre en Consell de Ministres i la seva aplicació serà immediata.

Les 36 mesures presentades pel primer ministre, Edouard Philippe, i la titular de Treball, Muriel Pénicaud, segueixen una pauta que combina protecció i llibertat, en línia amb el model social escandinau en què Macron diu que s'inspira, i modificaran substancialment l'organització en el si de les empreses.

Entre les seves principals disposicions s'inclou una reclamada insistentment per la patronal, la de limitar les indemnitzacions per acomiadament improcedent en cas de litigi. "La complexitat del dret és un fre a la contractació. La incertesa és un risc, així que posem en marxa barems que donen seguretat", ha justificat la ministra.

Prioritat a les pimes

Per estimular el creixement de les Pimes i fer de França un país més atractiu per a la inversió estrangera, el Govern agilitza la negociació de les condicions laborals en les empreses de menys de 50 treballadors, on la direcció podrà arribar a acords amb el personal sense passar pels sindicats.

"Som l'única gran economia de la Unió Europea (UE) que no ha vençut l'atur massiu en tres dècades", assenyala el president en una entrevista al setmanari 'Le Point' en què subratlla que el sistema francès protegeix bé els que tenen un contracte fix però exclou els joves i els professionals menys qualificats.

Macron es juga la seva credibilitat davant Berlín i Brussel·les, que esperen del nou president que faci reformes estructurals i rebaixi el dèficit abans de demanar canvis en la política econòmica de la UE.

Divisió del front sindical

En la classe política les reaccions més virulentes han arribat del camp de l'esquerra, que augura una generalització de la precarietat i una pèrdua de drets. La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, erigida en principal força d'oposició, veu més que justificada la seva convocatòria d'una jornada de protestes, el 23 de setembre, contra el que considera un "cop d'Estat social".

Notícies relacionades

"Els temors que teníem s'han vist confirmats. És la fi del contracte laboral", ha lamentat Philippe Martínez, secretari general de la CGT, fins ara l'únic gran sindicat que ha convocat una manifestació per al 12 de setembre. Força Obrera (FO), no s'unirà a la mobilització malgrat que el seu líder, Jean-Claude Mailly, ha admès que encara hi ha punts de desacord. La principal organització patronal, Medef, ha saludat la reforma sense ocultar algunes decepcions.

Després de la flexibilització laboral, Macron abordarà la reforma de les prestacions per desocupació, la formació professional i el sistema de pensions.

Les claus de la reforma