ESTAT FALLIT

Metges sense Fronteres denuncia segrestos i tortures a Líbia

L'oenagé afirma que els autors són grups de delinqüents que actuen al marge de les màfies que trafiquen amb migrants

zentauroepp32229557 t04 tr poli  libia   21 12 2015   algunos de los 108 migrant170830153349

zentauroepp32229557 t04 tr poli libia 21 12 2015 algunos de los 108 migrant170830153349 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

"Al desert libi, una indústria del segrest i de la tortura està en ple auge", ha alertat Jean-Guy Vataux, cap de la missió a Líbia de Metges sense Fronteres (MSF). 

Líbia és un estat fallit després de la mort del dictador Muammar al-Gaddafi, que va governar amb mà dura el país durant més de 40 anys. L'estat està sumit en el caos i la situació humanitària s'ha deteriorat en els últims mesos, ha denunciat el responsable de l'oenagé. "En 20 anys treballant sobre el terreny, en països en crisi, és la primera vegada que veig condicions tan dures", ha declarat. 

El desert actua com un escenari ideal per a una dinàmica diferent del tràfic de persones. Es tracta de l'especialització en el segrest i la tortura. Les xarxes que s'ocupen d'aquesta activitat són diferents de les que trafiquen amb migrants.

Persones amb menys poder adquisitiu

Les víctimes són fonamentalment "pobres, migrants en trànsit o treballadors immigrants, que són incapaços de defensar-se", de manera que les xarxes, en lloc de retenir persones amb un poder adquisitiu més elevat, se centren en els que tenen menys diners. Demanen recompenses de 1.000 a 3.000 dòlars (de 800 a 1.500 euros, aproximadament). Els que aconsegueixen pagar el rescat solen ser alliberats en condicions deplorables.

Notícies relacionades

En els últims anys, Líbia s'ha convertit en una important ruta de tràfic de migrants africans que intenten arribar a Europa. Allà proliferen les màfies que trafiquen amb persones que en gran mesura fugen de la violència i del terrorisme promogut per Boko Haram, el braç africà de l'Estat Islàmic. 

Els líders europeus que s'han reunit aquest dilluns a París per tractar els fluxos migratoris han proposat identificar els refugiats al Níger i el Txad. Sobre aquesta idea, el responsable de MSF ha respost que la mesura no servirà per frenar els desplaçats econòmics. "Els estats europeus sempre han dit: no us volem".