alarma a holanda

Desactivada l'alerta terrorista que va obligar a cancel·lar un concert a Rotterdam

Un jove de 22 anys va donar un fals avís que va motivar la detenció d'un espanyol que portava bombones de gas

El conductor espanyol d’una furgoneta desencadena una alerta terrorista a la ciutat de Rotterdam. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Amsterdam

Les autoritats holandeses han donat aquest dijous per acabada l'amenaça terrorista a Rotterdam, de la qual va alertar ahir Espanya, encara que la policia investigarà ara els motius que van portar un jove holandès de 22 anys a donar un fals avís que va provocar l'alarma general i la suspensió a última hora d'un concert de rock en la ciutat.

"Estem molt interessats a escoltar (del jove holandès) per què ha comès aquesta idiotesa. Estem esperant això i entendre per què ens ha obligat a cancel·lar el concert al Maassilo (sala de concerts de Rotterdam)", ha afirmat avui el ministre de Seguretat i Justícia, Stef Blok.

L'alerta terrorista va conduir també a la detenció d'un ciutadà espanyol que conduïa ebri per la zona amb una camioneta carregada de bombones de gas. L'espanyol, al ser interrogat, ha sigut posat en llibertat aquesta tarda després de descartar que hagués tingut cap relació amb l'incident.

El ministre Blok va parlar de "missatge molt alarmant" difós a les xarxes socials pel jove holandès arrestat i va argumentar que "desafortunadament, a vegades s'han de prendre aquest tipus de mesures", en referència a la cancel·lació del concert de rock previst ahir a la nit a Rotterdam.

Missatges combinats

Segons Blok, aquest missatge d'"alerta", combinat amb una altra informació policial procedent d'Espanya que estava en mans de les autoritats, era "molt preocupant", i això va portar l'Ajuntament de Rotterdam i la Policia a prendre mesures de precaució.

"Per sort, hem descobert que l'amenaça no s'ha transformat en una acció real, però algú que està difonent aquest tipu de coses no pot estar solt", va dir el ministre, en una entrevista amb la ràdio holandesa BNR.

El jove arrestat va difondre el seu missatge amenaçant a través de l'aplicació de missatgeria encriptada Telegram, habitualment utilitzada com a mitjà de comunicació per les xarxes gihadistes, segons BNR.

Per la seva part, Blok es va negar a donar més detalls sobre el detingut i va advertir que el seu interrogatori i la investigació segueixen en marxa. Segons l'agència ANP, es tracta d'un estudiant resident a Zevenbergen, a prop de Breda (sud), on vivia a casa dels seus pares, actualment de vacances.

Home i lloc equivocats

Per la seva part, un portaveu de la policia va informar a Efe que no van trobar res de sospitós a casa de l'espanyol detingut ni al seu vehicle, més enllà de les bombones de gas "per a les quals tenia una explicació raonable". "Va ser un cas d'home equivocat, en el lloc equivocat i el moment incorrecte, i de bons agents de la policia, però la investigació continua", va declarar el cap de la policia de Rotterdam, Frank Paauw.

Respecte a l'alerta de la Guàrdia Civil remesa a les autoritats holandeses, "no està relacionada amb els atacs de la setmana passada" a Barcelona Cambrils, sinó que va sorgir d'investigacions iniciades "molt abans" d'aquests atemptats, va informar Efe citant una font policial.

L'alerta va obligar a cancel·lar l'actuació de la banda californiana Allah-Les, que havia d'actuar a les 20.30 hores, una hora després que obrissin les portes de la sala Maassilo, situada en una antiga sitja de gra vora el riu Maas, amb capacitat per a unes 1.000 persones. "En relació amb una amenaça terrorista, el concert de Allah-Les no tindrà lloc aquesta nit, per ordre de la policia", va informar la sala a través del seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

Després de rebre l'avís, agents de policia amb armilles antibales es van situar a prop del vestíbul de la sala i el edifici va ser evacuat, segons va constatar la radiotelevisió pública NOS. Desenes d'assistents van ser desallotjats i la unitat antiterrorista del Servei d'Intervencions Especials (DSI) es va desplegar en el lloc. Els components d'Allah-Les fueron traslladats a un lloc seguro i els carrers adjacents van quedar buits.

En una entrevista amb 'The Guardian', el grup va explicar l'any passat que rebia regularment missatges de musulmans ofesos per l'ús de la paraula 'Al·là', i va assenyalar que el que buscaven era només un nom amb sonoritat religiosa, inspirats pel grup Jesus and Mary Chain.