CAMPANYA CONTRA LA CORRUPCIÓ

Llei seca a la 'Rioja xinesa'

Pequín estén la prohibició de beure alcohol als funcionaris de la província de Guizhou, bressol de la producció del 'baijiu', l'aiguardent nacional

mbenach39758838 mu01 moutai  china  21 08 2017   dos camareros de un bar de 170824183446

mbenach39758838 mu01 moutai china 21 08 2017 dos camareros de un bar de 170824183446 / ALEKSANDAR PLAVEVSKI

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Si els treuen el rioja als riojans entendran la tragèdia. Guizhou és la sisena província xinesa que imposa la llei seca als seus funcionaris però no és una més. De les seves muntanyes surt el gruix de la producció nacional de 'baijiu' o vi blanc que consumeixen els xinesos.

La regulació és ambiciosa. Arriba a tots els empleats en estaments governamentals i companyies estatals, i prohibeix que es compri alcohol amb fons públics. Els funcionaris ni tan sols podran tastar-lo en hores d'oficines ni en dinars diaris. Sols es contemplen excepcions en esdeveniments de negocis o recepcions a estrangers i el departament disciplinari concretarà les classes i quantitats permeses. Les transgressions seran castigades sense compassió i els alts càrrecs respondran del que beguin els seus subordinats, va aclarir Zhang Ping, vicesecretari provincial de Disciplina.

Una llei nacional del 2012 va prohibir els licors cars en compliment de la campanya contra la corrupció i el malbaratament ordenada pel president, Xi JinpingZhejiang, Heilongjiang, Jilin, Anhui i Xinjiang ja van aprofundir amb entusiasme en aquesta via abans de Guizhou. Els temps convulsos de la política nacional aconsellen l'adhesió cega al líder per sobre de costums mil·lenaris o de la indústria local.

Caiguda a la borsa

Les accions de Moutai, la marca icònica de 'baijiu', han caigut un 2,8% des de l'anunci. Potser aquesta xifra no suggereixi cap drama però la seva capitalització borsària arriba als 623.000 milions de iuans, la meitat del PIB provincial del 2016, segons la premsa local. És un drama. La indústria assumeix que els seus balanços anuals depenen de les campanyes contra la corrupció. Aquella prohibició del 2012 ja va minar les vendes i els preus. Moutai s'havia recuperat després de rellevar la seva antiga clientela per la puixant classe mitjana.

“Els banquets oficials i la beguda abundant van ser cada vegada més descarats abans que Xi pugés al poder i eren un clar símbol de corrupció i degeneració”, assenyala Andrew Hall Wedeman, autor del llibre 'Doble paradoxa: Ràpid desenvolupament i creixent corrupció'. “Que Xi hagi convertit en un gran xou la seva lluita contra les extravagàncies no sorprèn perquè és el mateix que van fer els seus predecessors”, afegeix.

Prohibició a l'Exèrcit

Xi també va prohibir el 2013 l'alcohol en les tropes, que acabaven amb el 20% de la producció anual de Moutai, al comprovar que atemptava contra el seu planejat Exèrcit modern. L'alt nombre de militars amb pressió alta i fetges castigats que revelaven les proves mèdiques feien témer pel seu vigor en combat.

Notícies relacionades

L'alcohol està tan arrelat a la Xina com que els funcionaris tirin de la ta rgeta del Govern local en pantagruèlics banquets. Estan regats amb 'baijiu', l'aiguardent nacional amb més de 37 graus perquè per sota d'allà seria innocu per a la gola. Les ampolles es buiden encadenant 'ganbeis', que obliguen a buidar el got d'un trago. Un 'ganbei' mostra una persona sincera i viril amb la qual es pot negociar. L'amfitrió quedarà en molt mal lloc si no ofereix abundant beguda al convidat i aquest en un pitjor si la rebutja.

Els perjudicis del consum d'alcohol dels empleats públics són diversos: la sagnia de l'erari públic, la mala imatge de funcionaris tancats durant hores en reservats de restaurants i la seva escassíssima eficàcia quan tornen a les seves ocupacions, si és que hi tornen. Les notícies d'empleats morts per intoxicacions etíliques són abundants.