PRÒXIMES ELECCIONS A ALEMANYA

La ultradreta, a les portes del Bundestag

La nacionalista i xenòfoba Alternativa per a Alemanya (AfD) aspira a convertir-se en la tercera força política del país

mbenach39759107 mun03 berl n  alemania   21 08 2017   los m ximos representa170823181240

mbenach39759107 mun03 berl n alemania 21 08 2017 los m ximos representa170823181240 / FELIPE TRUEBA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nacionalisme excloent i racista no ha desaparegut mai del mapa a Alemanya, però mai des del 1945 havia tingut una veu tan forta. Per primera vegada des del restabliment de l’ordre democràtic, tot indica que un partit polític d’ultradreta com és Alternativa per a Alemanya (AfD) entrarà el 24 de setembre al Bundestag, el Parlament alemany. Amb un 8% a les enquestes, la formació xenòfoba lluita per convertir-se en la tercera força del país.

AfD és molt més que un grup de radicals. El seu èxit també ha sigut saber aprofitar-se del desencant amb les polítiques migratòries de la cancellera Angela Merkel, amb la Unió Europea, i de la frustració dels anomenats perdedors de la globalització. Així, s’entén que hagin robat vots a tots els partits i hagin motivat abstencionistes per convertir-se en un moviment transversal de protesta.

Islamofòbia en campanya

Però més enllà de Brussel·les i Berlín, el boc expiatori d’AfD són els musulmans. Des de dones en biquini dient No al burca a fotos de porcs acompanyades pel lema No hi cabeu a la nostra cuina, la seva campanya electoral deixa clar que el repudi i la criminalització de la religió islàmica està al centre del seu discurs. L’estratègia de provocació dels sectors filonazis ha trobat un calador d’èxit a Alemanya.

Quan falta un mes perquè se celebrin els comicis, l’atemptat terrorista a Barcelona els pot donar una nova empenta. L’atac de desembre a Berlín va ser un regal que els va permetre escalar fins al 15,5% dels vots.

Notícies relacionades

Encara que Merkel i els altres partits han descartat qualsevol tipus d’acord amb els ultres, l’impacte polític de la formació xenòfoba ja s’ha traduït en mesures concretes adoptades per Berlín. Per mirar d’evitar el transvasament d’electors crítics, Merkel s’ha apressat a adoptar part d’aquest missatge radical.

Prohibir el burca, agilitzar les deportacions, reduir l’arribada de refugiats i llançar un missatge nacionalista i identitari han sigut alguns dels seus gestos. Significativament, la CDU ha tornat a utilitzar simbologia nacional i els colors de la bandera als seus cartells electorals després que AfD se n’hagi volgut apropiar. La claudicació silenciosa de Merkel i els seus ha permès a la ultradreta marcar l’agenda política d’Alemanya. Aquesta serà la seva gran victòria.