VIENA

Àustria empresona un aficionat que va fer la salutació nazi en un estadi de futbol

La justícia condemna a 18 mesos de presó incondicional un seguidor del Rapid de Viena

zentauroepp39742656 berlin  germany   august 19   a protester wearing a t shirt 170822163353

zentauroepp39742656 berlin germany august 19 a protester wearing a t shirt 170822163353 / Omer Messinger

1
Es llegeix en minuts
Agències / Viena

Un aficionat del Rapid de Viena austríac ha sigut condemnat a 18 mesos de presó incondicional per haver fet la salutació nazi, aixecant el braç dret, durant un partit a Viena, informen aquest dimarts els mitjans locals.

El jurat el va declarar dilluns culpable d'expressar la ideologia nacionalsocialista, fet prohibit i tipificat com a delicte en el dret penal d'Àustria, durant un partit de primera divisió entre el Rapid i l'Admira Wacker Mödling a l'estadi Allianz de Viena. Els fets van passar el 13 d'agost del 2016 i, a partir d'aquell moment, a l'ultra li van prohibir l'entrada a qualsevol estadi.

El condemnat, un desocupat de 39 anys, pare de cinc nens que es declara "acèrrim" aficionat del Rapid i de qui no s'ha divulgat la identitat, va dir en el judici que al saludar a la manera nazi no va pensar "en res", i va reconèixer que abans havia pres cerveses i altres begudes alcohòliques amb altres seguidors.

Sense convèncer

En el judici, l'aficionat va dir que no havia volgut fer un gest polític durant el partit, es va mostrar penedit i va reconèixer que el que va fer "no va ser una bona acció". Però els seus arguments no van convèncer el jurat.

El condemnat porta tatuat a la mà dreta el número 88. Aquesta xifra és coneguda per ser utilitzada en els ambients neonazis per referir-se a la salutació hitleriana 'Heil Hitler', pel fet que representaria les seves inicials al ser la lletra 'h' la vuitena de l'alfabet. El mateix ultra ja havia sigut condemnat el 2013 per haver desitjat a Facebook un "feliç aniversari" a Hitler, acompanyant el missatge de l'himne del partit nazi NSDAP.

La llei antinazi

Notícies relacionades

Adoptada el 1947, la llei austríaca que reprimeix tota activitat o declaració de suport o inspirada en el nazisme és una de les més estrictes d'Europa. Aquesta llei va proporcionar el marc legal en el procés de desnazificació del país i el 1992 va ser modificada per incloure-hi la negació o la minimització de l'Holocaust.

Al juny, la policia austríaca va imputar a nou persones (vuit austríacs i un alemany) el delicte de violar la llei antinazi quan a la principal estació de tren de Salzburg van cridar a favor de Hitler amb el braç aixecat.